Einde inhoudsopgave
Verordening (EU) Nr. 1169/2011 verstrekking voedselinformatie aan consumenten, wijziging Verordeningen (EG) nr. 1924/2006 en (EG) nr. 1925/2006 en intrekking Richtlijnen 87/250/EEG, 90/496/EEG, 1999/10/EG, 2000/13/EG, 2002/67/EG en 2008/5/EG en Verordening (EG) nr. 608/2004
Artikel 36 Van toepassing zijnde voorschriften
Geldend
Geldend vanaf 06-12-2013
- Bronpublicatie:
21-08-2013, PbEU 2013, L 306 (uitgifte: 16-11-2013, regelingnummer: 1155/2013)
- Inwerkingtreding
06-12-2013
- Bronpublicatie inwerkingtreding:
21-08-2013, PbEU 2013, L 306 (uitgifte: 16-11-2013, regelingnummer: 1155/2013)
- Vakgebied(en)
Ondernemingsrecht / Economische ordening
Gezondheidsrecht / Voedsel- en warenkwaliteit
Informatierecht / Bijzondere onderwerpen
Informatierecht / Reclame
1.
Wanneer de in de artikelen 9 en 10 bedoelde voedselinformatie op vrijwillige basis wordt verstrekt, voldoet deze informatie aan de voorschriften in de afdelingen 2 en 3 van hoofdstuk IV.
2.
Vrijwillig verstrekte voedselinformatie voldoet aan de volgende eisen:
- a)
zij is niet misleidend voor de consument, in de zin van artikel 7;
- b)
zij is niet dubbelzinnig of verwarrend voor de consument, en
- c)
zij is in voorkomend geval gebaseerd op relevante wetenschappelijke gegevens.
3.
De Commissie stelt uitvoeringshandelingen vast inzake de toepassing van de in lid 2 van dit artikel bedoelde voorschriften voor de volgende vrijwillige voedselinformatie:
- a)
informatie over de mogelijke onbedoelde aanwezigheid in voedsel van stoffen of producten die allergieën of intoleranties kunnen veroorzaken;
- b)
informatie met betrekking tot de geschiktheid van een levensmiddel voor vegetariërs of veganisten, en
- c)
de vermelding van referentie-innames voor specifieke bevolkingsgroepen naast de in bijlage XIII weergegeven referentie-innames;
- d)
informatie betreffende de afwezigheid van gluten of het zeer lage glutengehalte in levensmiddelen.
Die uitvoeringshandelingen worden vastgesteld volgens de in artikel 48, lid 2, bedoelde onderzoeksprocedure.
4.
Met het oog op een goede voorlichting van de consument kan de Commissie, wat betreft het verstrekken van vrijwillige voedselinformatie door exploitanten van levensmiddelenbedrijven op een verschillende grondslag die misleidend of verwarrend voor de consument kan zijn, overeenkomstig artikel 51 door middel van gedelegeerde handelingen, voorzien in andere manieren van vrijwillige verstrekking van voedselinformatie dan bedoeld in lid 3 van dit artikel.