Warenwetbesluit Specerijen en kruiden
Artikel 3
Geldend
Geldend vanaf 01-05-1998
- Bronpublicatie:
07-04-1998, Stb. 1998, 258 (uitgifte: 01-05-1998, kamerstukken/regelingnummer: -)
- Inwerkingtreding
01-05-1998
- Bronpublicatie inwerkingtreding:
07-04-1998, Stb. 1998, 258 (uitgifte: 01-05-1998, kamerstukken/regelingnummer: -)
- Vakgebied(en)
Gezondheidsrecht / Voedsel- en warenkwaliteit
Specerijen en kruiden mogen worden aangeduid met een in onderstaande tabel bedoelde aanduiding, voor zover de desbetreffende waar voldoet aan de daarbij opgenomen eisen inzake achtereenvolgens de ten hoogste toegelaten gehaltes aan as en zand, uitgedrukt in gewichtsprocenten (%w/w), en het ten minste vereiste gehalte aan vluchtige olie, uitgedrukt in volumeprocenten (%v/w), steeds berekend op de droge stof.
aanduiding | botanische naam | as | zand | vluchtige olie |
---|---|---|---|---|
anijs(zaad) | Pimpinella anisum | 9 | 2,5 | 1 |
basilicum | Ocimum basilicum | 16 | 3,5 | 0,3 |
bieslook | Allium schoenoprasum | 13 | 2 | — |
bonenkruid | Satureja horensis/montana | 12 | 1 | 0,5 |
chillies, cayenne of Spaanse Peper | Capsicum | 10 | 1,6 | — |
foelie | Myristica fragrans/argentea | 4 | 0,5 | 5 |
gember(wortel) | Zingiber officinale | 8 | 2 | 1,5 |
kaneel | Cinnamomum (div. soorten) | 7 | 2 | 0,4 |
kardamom | Elettaria cardamomum | 9 | 2,5 | 4 |
karwij of kummel | Carum carvi | 8 | 1,5 | 2,5 |
kervel | Anthriscus cerefolium | 17 | 2 | — |
knoflookpoeder | Allium sativum | 6 | 0,5 | — |
komijn(zaad) | Cuminum cyminum | 14 | 3 | 1,5 |
koriander(zaad) | Coriandrum sativum | 7 | 1,5 | 0,3 |
kruidnagelen | Eugenia caryophyllus | 7 | 0,5 | 14 |
kurkuma | Curcuma longa | 8 | 2 | 2,5 |
gemalen kurkuma | Curcuma longa | 9 | 2,5 | 1,5 |
laurier | Laurus nobilis | 7 | 2 | 1 |
marjoraan of marjolein | Majorana hortensis | 10 | 2 | 1 |
mosterdzaad | Sinapis alba/Brassica junc./Brassica nigra | 6,5 | 1 | — |
nootmuskaat | Myristica fragrans/argentea | 3 | 0,5 | 6,5 |
oregano | Origanum vulgare | 10 | 2,5 | 0,5 |
paprikapoeder | Capsicum annuum | 10 | 2 | — |
witte peper | Piper nigrum | 3,5 | 0,3 | 1,5 |
zwarte peper | Piper nigrum | 7 | 1,5 | 2 |
peterselie | Petroselinum (div. soorten) | 14 | 1,5 | — |
piment | Pimenta dioica (Jamaica) | 5 | 0,4 | 3,5 |
piment | Pimenta dioica (andere) | 5 | 1 | 2 |
rozemarijn | Rosmarinus oficinalis | 8 | 1 | 1 |
saffraan | Crocus sativus | 8 | 1 | — |
salie | Salvia (div. soorten) | 12 | 2 | 1,5 |
selderie(zaad) | Apium graveolens | 12 | 3 | 1,5 |
tijm | Thymus vulgaris | 14 | 4 | 1 |
vanille | Vanilla fragrans | — | — | — |
venkel(zaad) | Foeniculum vulgare | 9 | 2 | 1,5 |