Einde inhoudsopgave
Verordening (EU) Nr. 1169/2011 verstrekking voedselinformatie aan consumenten, wijziging Verordeningen (EG) nr. 1924/2006 en (EG) nr. 1925/2006 en intrekking Richtlijnen 87/250/EEG, 90/496/EEG, 1999/10/EG, 2000/13/EG, 2002/67/EG en 2008/5/EG en Verordening (EG) nr. 608/2004
Bijlage VII Vermelding en aanduiding van ingrediënten
Geldend
Geldend vanaf 12-12-2011
- Bronpublicatie:
25-10-2011, PbEU 2011, L 304 (uitgifte: 22-11-2011, regelingnummer: 1169/2011)
- Inwerkingtreding
12-12-2011
- Bronpublicatie inwerkingtreding:
25-10-2011, PbEU 2011, L 304 (uitgifte: 22-11-2011, regelingnummer: 1169/2011)
- Vakgebied(en)
Ondernemingsrecht / Economische ordening
Gezondheidsrecht / Voedsel- en warenkwaliteit
Informatierecht / Bijzondere onderwerpen
Informatierecht / Reclame
Deel A. Specifieke bepalingen betreffende de vermelding van de ingrediënten in dalende volgorde van gewicht
Categorie ingrediënt | Bepaling betreffende vermelding naar gewicht | |
---|---|---|
1. | Toegevoegd water en vluchtige ingrediënten. | Worden in de lijst vermeld in volgorde van hun gewicht in het eindproduct. De hoeveelheid water die als ingrediënt aan een levensmiddel is toegevoegd, wordt berekend door van de totale hoeveelheid eindproduct de totale hoeveelheid aan andere gebruikte ingrediënten af te trekken. Deze hoeveelheid behoeft niet te worden meegerekend indien zij in gewicht niet meer bedraagt dan 5 % van het eindproduct. Deze afwijking geldt niet voor vlees, vleesbereidingen, onverwerkte visserijproducten, en onverwerkte tweekleppige weekdieren. |
2. | Ingrediënten die in geconcentreerde of gedehydrateerde vorm worden gebruikt en tijdens de vervaardiging weer in hun oorspronkelijke toestand worden gebracht. | Mogen op de lijst worden opgenomen volgens hun gewicht vóór concentratie of dehydratatie. |
3. | Ingrediënten die worden gebruikt in geconcentreerde of gedehydrateerde levensmiddelen, waaraan water moet worden toegevoegd om ze weer in hun oorspronkelijke toestand te brengen. | Mogen in de lijst worden vermeld in de volgorde van de hoeveelheden in het gereconstitueerde product, mits de lijst van ingrediënten vergezeld gaat van een vermelding zoals ‘ingrediënten van het weer in oorspronkelijke staat gebrachte product’ of ‘ingrediënten van het gebruiksklare product’. |
4. | Vruchten, groenten of paddenstoelen, waarvan geen enkele aanmerkelijk in gewicht overheerst en die in verhoudingen die waarschijnlijk wisselen, in een mengsel als ingrediënten in een levensmiddel worden gebruikt. | Mogen tezamen in de lijst van ingrediënten worden opgenomen onder de benaming ‘vruchten’, ‘groenten’ of ‘paddenstoelen’, gevolgd door de woorden ‘in wisselende verhoudingen’, onmiddellijk gevolgd door een lijst van de aanwezige vruchten, groenten of paddenstoelen. In dergelijke gevallen wordt het mengsel overeenkomstig artikel 18, lid 1, op grond van het totale gewicht van de aanwezige vruchten, groenten of paddenstoelen in de ingrediëntenlijst vermeld. |
5. | Mengsels van specerijen of kruiden waarin geen van deze producten aanmerkelijk in gewicht overheerst. | Mogen in een andere volgorde worden vermeld, mits die lijst van ingrediënten vergezeld gaat van een vermelding zoals ‘in wisselende verhouding’. |
6. | Ingrediënten die voor minder dan 2 % in het eindproduct aanwezig zijn. | Mogen in een andere volgorde na de andere ingrediënten worden vermeld. |
7. | Soortgelijke of onderling verwisselbare ingrediënten die voor de vervaardiging of bereiding van een levensmiddel kunnen worden gebruikt zonder de samenstelling of gepercipieerde waarde ervan te wijzigen, en mits deze minder dan 2 % van het eindproduct uitmaken. | Mogen in de lijst van ingrediënten worden opgenomen met de vermelding ‘bevat … en/of …’, wanneer ten minste één van ten hoogste twee ingrediënten in het eindproduct aanwezig is. Deze bepaling is niet van toepassing op levensmiddelenadditieven of ingrediënten die vermeld staan in deel C van deze bijlage, noch op stoffen of producten van bijlage II die allergieën en intoleranties veroorzaken. |
8. | Geraffineerde oliën van plantaardige oorsprong. | Mogen tezamen in de lijst van ingrediënten worden opgenomen onder de benaming ‘plantaardige oliën’, onmiddellijk gevolgd door een lijst met aanduidingen van de specifieke plantaardige oorsprong, en mogen worden gevolgd door de woorden ‘in wisselende verhoudingen’. Indien ze tezamen worden opgenomen, worden plantaardige oliën overeenkomstig artikel 18, lid 1, op grond van het totale gewicht van de aanwezige plantaardige oliën in de ingrediëntenlijst vermeld. De vermelding ‘geheel gehard’of ‘gedeeltelijk gehard’, moet worden toegevoegd aan de vermelding van een geharde olie. |
9. | Geraffineerde vetten van plantaardige oorsprong. | Mogen tezamen in de lijst van ingrediënten worden opgenomen onder de benaming ‘plantaardige vetten’, onmiddellijk gevolgd door een lijst met aanduidingen van de specifieke plantaardige oorsprong, en mogen worden gevolgd door de woorden ‘in wisselende verhoudingen’. Indien ze tezamen worden opgenomen, worden plantaardige vetten overeenkomstig artikel 18, lid 1, op grond van het totale gewicht van de aanwezige plantaardige vetten in de ingrediëntenlijst vermeld. De vermelding ‘geheel dan wel gedeeltelijk gehard’, moet worden toegevoegd aan de vermelding van een gehard vet. |
Deel B. Aanduiding van bepaalde ingrediënten door de benaming van een categorie in plaats van door een specifieke benaming
Onverminderd artikel 21 mogen ingrediënten die tot één van de hieronder vermelde categorieën levensmiddelen behoren en die bestanddelen zijn van een ander levensmiddel, worden aangeduid met de naam van die categorie in plaats van met de specifieke naam.
Categorie levensmiddelen | Aanduiding | ||||
---|---|---|---|---|---|
1. | Geraffineerde oliën van dierlijke oorsprong | ‘Olie’, nader omschreven met het adjectief ‘dierlijk’, of de vermelding van de specifieke dierlijke oorsprong. De vermelding ‘geheel gehard’ of ‘gedeeltelijk gehard’, moet worden toegevoegd aan de vermelding van een geharde olie. | |||
2. | Geraffineerde vetten van dierlijke oorsprong | ‘Vet’, nader omschreven met het adjectief ‘dierlijk’, of de vermelding van de specifieke dierlijke oorsprong. De vermelding ‘geheel gehard’ of ‘gedeeltelijk gehard’, moet worden toegevoegd aan de vermelding van een gehard vet. | |||
3. | Mengsels van meel van twee of meer graansoorten | ‘Meel’, gevolgd door een lijst van de graansoorten waarvan het afkomstig is, in dalende volgorde van hun gewichtspercentage. | |||
4. | Natief zetmeel en langs fysische weg of met enzymen gemodificeerd zetmeel | ‘Zetmeel’ | |||
5. | Alle soorten vis wanneer die vis een ingrediënt vormt van een ander levensmiddel, tenzij de benaming en de presentatie van dit levensmiddel duiden op een speciaal soort vis | ‘Vis’ | |||
6. | Alle soorten kaas wanneer de kaas of het mengsel van kaassoorten een ingrediënt vormt van een ander levensmiddel, tenzij de benaming en de presentatie van dit levensmiddel duiden op een speciale kaassoort | ‘Kaas’ | |||
7. | Alle specerijen die niet meer dan 2 % van het gewicht van het levensmiddel uitmaken | ‘Specerijen’ of ‘gemengde specerijen’ | |||
8. | Alle kruiden of delen daarvan die niet meer dan 2 % van het gewicht van het levensmiddel uitmaken | ‘Kruid(en)’ of ‘gemengde kruiden’ | |||
9. | Alle soorten gompreparaten die voor de bereiding van gom als basis voor kauwgom worden gebruikt | ‘Gom’ | |||
10. | Alle soorten paneermeel | ‘Paneermeel’ | |||
11. | Alle categorieën sacharose | ‘Suiker’ | |||
12. | Watervrije dextrose en dextrosemonohydraat | ‘Dextrose’ | |||
13. | Glucosestroop en gedehydreerde glucosestroop | ‘Glucosestroop’ | |||
14. | Alle melkeiwitten (caseïne, caseïnaten en eiwitten van wei) en mengsels daarvan | ‘Melkeiwitten’ | |||
15. | Cacaopersboter, cacaowringboter of geraffineerde cacaoboter | ‘Cacaoboter’ | |||
16. | Alle soorten wijnen die vallen onder bijlage XI ter van Verordening (EG) nr. 1234/2007 (1) | ‘Wijn’ | |||
17. | De skeletspieren (2) van als voor de menselijke consumptie geschikt erkende zoogdier- en vogelsoorten, met de van nature ingesloten of aanhangende weefsels, waarvan de totale gehalten aan vet en bindweefsel de hieronder vermelde waarden niet overschrijden en wanneer het vlees een ingrediënt vormt van een ander levensmiddel. Maximumgehalten aan vet en bindweefsel voor de met de term ‘… vlees’ aangeduide ingrediënten. | ‘… vlees’, voorafgegaan door de naam/namen (3) van de diersoort(en) waarvan het afkomstig is. | |||
Soort | Vetgehalte | Verhouding collageen/vleeseiwit (1) | |||
— | Zoogdieren (konijnen en varkens uitgezonderd) en diverse soorten met overwegend zoogdieren | 25 % | 25 % | ||
— | Varkens | 30 % | 25 % | ||
— | Vogels en konijnen | 15 % | 10 % | ||
Wanneer de maximumgehalten aan vet en/of bindweefsel worden overschreden en aan alle andere criteria van de definitie van ‘vlees’ wordt voldaan, moet het gehalte aan ‘… vlees’ dienovereenkomstig worden verlaagd en moet de lijst van ingrediënten naast de categorienaam ‘… vlees’ ook de vermelding van het vet en/of bindweefsel bevatten. Producten die aan de definitie van ‘separatorvlees’ beantwoorden, vallen niet onder deze definitie. | |||||
18. | Alle soorten producten die aan de definitie van ‘separatorvlees’ beantwoorden. | ‘separatorvlees’, voorafgegaan door de naam/namen (3) van de diersoort(en) waarvan het afkomstig is. |
Deel C. Aanduiding van bepaalde ingrediënten met de naam van hun categorie, gevolgd door hun specifieke benaming of het E-nummer
Onverminderd artikel 21 moeten andere levensmiddelenadditieven en levensmiddelenenzymen dan die vermeld in artikel 20, onder b), die behoren tot één van de in dit deel opgenomen categorieën, worden aangeduid met de naam van die categorie, gevolgd door hun specifieke benaming of, in voorkomend het geval, het E-nummer. Ingeval een ingrediënt tot meer dan één categorie behoort, wordt de categorie vermeld die past bij de voornaamste functie in het betrokken levensmiddel.
Voedingszuur |
Zuurteregelaar |
Antiklontermiddel |
Antischuimmiddel |
Antioxidant |
Vulstof |
Kleuren |
Emulgator |
Smeltzout (1) |
Verstevigingsmiddel |
Smaakversterker |
Meelverbeteraar |
Schuimmiddel |
Geleermiddel |
Glansmiddel |
Bevochtigingsmiddel |
Gemodificeerd zetmeel (2) |
Conserveermiddel |
Drijfgas |
Rijsmiddel |
Complexvormer |
Stabilisator |
Zoetstof |
Verdikkingsmiddel |
Deel D. Aanduiding van aroma's in de lijst van ingrediënten
1
Aroma's worden aangeduid met hetzij de termen:
- —
‘aroma('s)’, hetzij een meer specifieke benaming of beschrijving van het aroma indien de aromatiserende component aroma's bevat als omschreven in artikel 3, lid 2, onder b), c), d), e), f), g) en h), van Verordening (EG) nr. 1334/2008;
- —
rookaroma('s), of rookaroma('s) geproduceerd van levensmiddel(en) of categorie(n) of bron(nen) van levensmiddelen (b.v. van beukenhout geproduceerd rookaroma), indien de aromatiserende component aroma's bevat als omschreven in artikel 3, lid 2, onder f), van Verordening (EG) nr. 1334/2008 en het levensmiddel een rooksmaak verleent.
2
De term ‘natuurlijk’ voor de beschrijving van aroma's geschiedt overeenkomstig artikel 16 van Verordening (EG) nr. 1334/2008.
3
Kinine en/of cafeïne die worden gebruikt als aroma bij de vervaardiging of bereiding van een levensmiddel worden onmiddellijk na de term ‘aroma('s)’ met hun specifieke benaming in de lijst van ingrediënten vermeld.
Deel E. Aanduiding van samengestelde ingrediënten
1
Een samengesteld ingrediënt mag onder zijn eigen benaming, voor zover die wettelijk erkend of algemeen bekend is, in de lijst van ingrediënten worden opgenomen in termen van zijn totale gewichtspercentage, onmiddellijk gevolgd door een lijst van zijn eigen ingrediënten.
2
Onverminderd artikel 21 is de lijst van ingrediënten voor samengestelde ingrediënten niet verplicht:
- a)
wanneer de samenstelling van het samengestelde ingrediënt door de geldende voorschriften van de Unie is vastgesteld en mits het samengestelde ingrediënt minder dan 2 % van het eindproduct uitmaakt; deze bepaling is echter niet van toepassing op levensmiddelenadditieven, behoudens de bepalingen van artikel 20, onder a) tot en met d), of
- b)
voor uit mengsels van specerijen en/of kruiden samengestelde ingrediënten die minder dan 2 % van het eindproduct uitmaken, met uitzondering van levensmiddelenadditieven, behoudens de bepalingen van artikel 20, onder a) tot en met d), of
- c)
wanneer het samengestelde ingrediënt een levensmiddel is waarvan de lijst van ingrediënten overeenkomstig de voorschriften van de Unie niet behoeft te worden vermeld.
Deel D. Aanduiding van aroma's in de lijst van ingrediënten
1
Aroma's worden aangeduid met hetzij de termen:
- —
‘aroma('s)’, hetzij een meer specifieke benaming of beschrijving van het aroma indien de aromatiserende component aroma's bevat als omschreven in artikel 3, lid 2, onder b), c), d), e), f), g) en h), van Verordening (EG) nr. 1334/2008;
- —
rookaroma('s), of rookaroma('s) geproduceerd van levensmiddel(en) of categorie(n) of bron(nen) van levensmiddelen (b.v. van beukenhout geproduceerd rookaroma), indien de aromatiserende component aroma's bevat als omschreven in artikel 3, lid 2, onder f), van Verordening (EG) nr. 1334/2008 en het levensmiddel een rooksmaak verleent.
2
De term ‘natuurlijk’ voor de beschrijving van aroma's geschiedt overeenkomstig artikel 16 van Verordening (EG) nr. 1334/2008.
3
Kinine en/of cafeïne die worden gebruikt als aroma bij de vervaardiging of bereiding van een levensmiddel worden onmiddellijk na de term ‘aroma('s)’ met hun specifieke benaming in de lijst van ingrediënten vermeld.
Deel E. Aanduiding van samengestelde ingrediënten
1
Een samengesteld ingrediënt mag onder zijn eigen benaming, voor zover die wettelijk erkend of algemeen bekend is, in de lijst van ingrediënten worden opgenomen in termen van zijn totale gewichtspercentage, onmiddellijk gevolgd door een lijst van zijn eigen ingrediënten.
2
Onverminderd artikel 21 is de lijst van ingrediënten voor samengestelde ingrediënten niet verplicht:
- a)
wanneer de samenstelling van het samengestelde ingrediënt door de geldende voorschriften van de Unie is vastgesteld en mits het samengestelde ingrediënt minder dan 2 % van het eindproduct uitmaakt; deze bepaling is echter niet van toepassing op levensmiddelenadditieven, behoudens de bepalingen van artikel 20, onder a) tot en met d), of
- b)
voor uit mengsels van specerijen en/of kruiden samengestelde ingrediënten die minder dan 2 % van het eindproduct uitmaken, met uitzondering van levensmiddelenadditieven, behoudens de bepalingen van artikel 20, onder a) tot en met d), of
- c)
wanneer het samengestelde ingrediënt een levensmiddel is waarvan de lijst van ingrediënten overeenkomstig de voorschriften van de Unie niet behoeft te worden vermeld.
Voetnoten
Verordening (EG) nr. 1234/2007 van de Raad van 22 oktober 2007 houdende een gemeenschappelijke ordening van de landbouwmarkten en specifieke bepalingen voor een aantal landbouwproducten (Integrale-GMO-verordening) (PB L 299 van 16.11.2007, blz. 1).
Het middenrif en de kauwspieren maken deel uit van de skeletspieren, terwijl het hart, de tong, de kopspieren (met uitzondering van de kauwspieren), het carpaal- en het tarsaalgewricht en de staart er geen deel van uitmaken.
Voor de etikettering in het Engels mag deze vermelding vervangen worden door de aan het vlees van de betrokken diersoort gegeven generieke naam.
De collageen/vleeseiwitverhouding wordt uitgedrukt als het percentage collageen in het vleeseiwit. Het collageengehalte bedraagt achtmaal het hydroxyprolinegehalte.
Voor de etikettering in het Engels mag deze vermelding vervangen worden door de aan het vlees van de betrokken diersoort gegeven generieke naam.
Alleen voor smeltkaas en producten op basis van smeltkaas.
De specifieke benaming of het E-nummer behoeft niet te worden vermeld.