Wet aanpassing fiscaal kwalificatiebeleid rechtsvormen

Wet aanpassing fiscaal kwalificatiebeleid rechtsvormen

Mr. Arend Jan van Lint

id-4782219e-aa88-4886-87ab-34ed7e923681

Zelfstandig fiscalist, auteur, docent en raadsheer plaatsvervanger gerechtshof Arnhem-Leeuwarden (oud-inspecteur en voormalig directeur vaktechniek van PwC en Nexia Nederland)

Wat zijn ‘hybride mismatches’? Waarom en hoe wil het kabinet die tegengaan? Wat betekent dit voor de fiscale behandeling van de commanditaire vennootschap en het fonds gemene rekening?

Hybride mismatches

Door afwijkende rechtsstelsels ontstaan zogenoemde ‘hybride mismatches’ waardoor belastingheffing kan worden ontweken. De Wet fiscaal kwalificatiebeleid rechtsvormen beoogt de oorzaak van de hybride mismatches tegen te gaan.

Maatregelen die vanaf 2025 in werking treden

Om te bereiken dat de fiscale kwalificaties op elkaar aansluiten is een aantal maatregelen genomen:

1.

de commanditaire vennootschap (cv) is in alle gevallen fiscaal transparant;

2.

het fonds voor gemene rekening (fgr) wordt gedefinieerd in de Wet Vpb 1969 en is zelfstandig belastingplichtig voor de vennootschapsbelasting. Een fonds waarmee de deelgerechtigden voor gemene rekening gelden beleggen of anderszins aanwenden en dat niet voldoet aan de definitie van fgr, zoals een familiefonds, is een transparant fonds. De (overgangs)regelingen met betrekking tot het fgr lijken op die van de open c.v., maar zijn opgenomen in een afzonderlijke wet, namelijk de Wet aanpassing fonds voor gemene rekening en vrijgestelde beleggingsinstelling;

3

voor een tweetal bijzondere situaties wordt een aanvullende methode van kwalificatie van buitenlandse rechtsvormen gebruikt.

Overgangsrecht

De maatregelen betekenen dat de belastingplicht voor open cv’s vervalt. Door fictieve vervreemdingen kan dit leiden tot stakingswinst bij de open cv en belastingheffing bij de commanditaire vennoten. Hiervoor zijn in het overgangsrecht faciliteiten beschikbaar.

Inwerkingtreding

De wet is eind 2023 aangenomen. Materieel treedt de wet in 2025 in werking, maar het (voorbereidende) overgangsrecht geldt al vanaf 2024.

Documenten bij dit thema

J.H.M. Arts, De vennootschapsbelastingplicht van lichamen, WFR 2024/32

G.K. Fibbe & A.J.A. Stevens,Wetsvoorstel Fiscaal kwalificatiebeleid rechtsvormen, WFR 2023/267

B. Hafkenscheid en R. Kooiman, Geen belastingplicht zonder consent van het parlement, NLF Opinie 2023/20

​​H.de Ruijter, Hybride entiteiten onder het MLI en het belastingverdrag Nederland-België​WFR​​ 2022/149

R.H.M. Roumen, Het conceptwetsvoorstel ‘Wet tegengaan mismatches bij toepassing zakelijkheidsbeginsel’ in relatie tot belastingverdragen, WFR 2021/134

G.K. Fibbe en A.J.A. Stevens, Consultatie aangepast classificatiekader: op weg naar de symmetrische benadering?, WFR 2021/113

Robert Franken, ‘Op weg naar een beperkt openbaar UBO-register’, V-N 2021/10.0

Cursus Belastingrecht, Vpb.1.0.1.A.b3 Samenwerkingsverbanden met vrij verhandelbare participaties

Vakstudie Vennootschapsbelasting, Aantekening 16.15 bij art. 2 Wet Vpb 1969, Internetconsultatie aanpassing fondsbegrip

Vakstudie Inkomstenbelasting, Aantekening 1.22 bij art. 3.92 Wet IB 2001