Einde inhoudsopgave
Kennisdocument aan- en verkoopkosten deelneming
4.8 Kosten due diligence-onderzoek (koper)
Geldend
Geldend vanaf 01-02-2024
- Bronpublicatie:
01-02-2024, Internet 2024, kennisgroepen.belastingdienst.nl (uitgifte: 01-02-2024, kamerstukken/regelingnummer: -)
- Inwerkingtreding
01-02-2024
- Bronpublicatie inwerkingtreding:
01-02-2024, Internet 2024, kennisgroepen.belastingdienst.nl (uitgifte: 01-02-2024, kamerstukken/regelingnummer: -)
- Overige regelgevende instantie(s)
KG Deelnemingsvrijstelling
- Vakgebied(en)
Vennootschapsbelasting / Deelnemingsvrijstelling
Bij een due diligence-onderzoek wordt de potentiële koper in staat gesteld kennis te nemen van onder andere de financiële, fiscale en juridische (stand van) zaken van de door de koper te verwerven deelneming. Een koper wil immers een goed beeld hebben van de deelneming die hij wenst te verwerven. De kosten van een due diligence-onderzoek vallen onder het aftrekverbod.
Voorstelbaar is dat een (beperkt) deel van de due diligence-kosten aan de financiering kan worden toegerekend als het due diligence-onderzoek is vereist voor het verkrijgen van (substantieel betere voorwaarden voor) de financiering (zie voor gemengde kosten paragraaf 5.1). Om achter het belang van een due diligence-onderzoek voor de financiering te komen, kan — bijvoorbeeld — bij grote aankopen het financieringsdossier worden geraadpleegd. Hierbij kan worden beoordeeld of het uitvoeren van een due diligence-onderzoek nut en noodzaak heeft gehad voor het verkrijgen van de financiering, dan wel een marginaal belang heeft gehad. Een aantal indicatoren hiervoor zijn (i) dat een due diligence-onderzoek al dan niet op instigatie van de financier is uitgevoerd, (ii) dat de financier vooraf eisen heeft gesteld aan het bereik van het onderzoek en (iii) dat de financier heeft bepaald welke dienstverlener het onderzoek gaat uitvoeren.
Als het belang van een due diligence-onderzoek voor de financiering van bijkomstige betekenis is, is het zeer goed pleitbaar om geen kosten aan de financiering toe te rekenen. Naarmate het belang voor de financiering toeneemt, kan ook een groter deel van de due diligence-kosten aan de financiering worden toegerekend.
De mate waarin de due diligence-kosten aftrekbaar zijn is uiteindelijk afhankelijk van de feiten en omstandigheden van het concrete geval en is ter beoordeling aan de behandelend inspecteur. In de uitspraak van Gerechtshof Amsterdam van 23 februari 2021, ECLI:NL:GHAMS:2021:724, komt de kwalificatie van due diligence-kosten als gemengde kosten (zowel aankoop- als financieringskosten) aan bod, evenals de verdeling aftrekbaar/niet-aftrekbaar op basis van de verhouding tussen het vreemde en eigen vermogen van de overnameholding. De Kennisgroep verneemt signalen uit de uitvoeringspraktijk dat er met deze uitspraak in de hand een beroep op deze verdelingsmaatstaf wordt gedaan. Deze verdelingsmaatstaf wordt echter door de Kennisgroep niet onderschreven. Deze uitspraak kan op dit punt dan ook niet als richtsnoer worden gebruikt.