Einde inhoudsopgave
Statuut voor de personeelsleden van Europol
Artikel 59
Geldend
Geldend vanaf 01-07-2008
- Redactionele toelichting
Deze wijziging wordt van kracht op 01-12-2009.
- Bronpublicatie:
30-11-2009, PbEU 2009, L 328 (uitgifte: 01-01-2009, regelingnummer: 2009/949/JBZ)
- Inwerkingtreding
01-07-2008
- Bronpublicatie inwerkingtreding:
30-11-2009, PbEU 2009, L 328 (uitgifte: 01-01-2009, regelingnummer: 2009/949/JBZ)
- Vakgebied(en)
Internationaal publiekrecht / Bijzondere onderwerpen
1.
De gewezen Europol-functionaris die na beëindiging van zijn dienst bij Europol werkloos is en:
- —
geen ouderdoms- of invaliditeitspensioen van Europol ontvangt,
- —
wiens beëindiging van de dienst niet het gevolg is van een ontslag op verzoek of een opzegging van de arbeidsovereenkomst om redenen van tuchtrechtelijke aard of tijdens de proeftijd,
- —
ten minste zes maanden in dienst is geweest,
- —
en woonachtig is in een lidstaat van de Eurpese Unie,
ontvangt op de onderstaande voorwaarden een maandelijkse werkloosheidsuitkering.
Indien hij krachtens een nationale verzekering aanspraak heeft op een werkloosheidsuitkering, is hij gehouden hiervan opgave te doen aan Europol. In dat geval wordt het bedrag van die uitkering in mindering gebracht op de krachtens lid 3 verleende uitkering.
2.
Om voor deze werkloosheidsuitkering in aanmerking te komen, dient de gewezen Europol-functionaris:
- a)
op eigen verzoek als werkzoekende te worden ingeschreven bij de bureaus voor arbeidsbemiddeling in de lidstaat waar hij zich vestigt;
- b)
te voldoen aan de verplichtingen die door de wetgeving van die lidstaat zijn voorgeschreven voor personen die op grond van deze wetgeving werkloosheidsuitkering genieten;
- c)
maandelijks een verklaring van de bevoegde nationale dienst toe te zenden aan Europol, waarin wordt aangegeven of hij al dan niet aan de onder a) en b) vastgestelde verplichtingen heeft voldaan.
Ook wanneer niet aan de onder b) bedoelde nationale verplichtingen wordt voldaan, mag de uitkering door Europol worden verleend of gehandhaafd in geval van ziekte, ongeval, moederschap, invaliditeit of een als daarmee overeenkomend erkende situatie of indien de bevoegde nationale autoriteit ontheffing van de verplichtingen verleent.
De raad van bestuur stelt de bepalingen vast die noodzakelijk zijn voor toepassing van dit artikel.
3.
De werkloosheidsuitkering wordt vastgesteld op de grondslag van het basissalaris dat de gewezen Europol-functionaris bij de beëindiging van zijn dienst heeft bereikt. Deze werkloosheidsuitkering wordt vastgesteld op:
- —
60 % van het basissalaris gedurende een eerste periode van twaalf maanden.
- —
45 % van het basissalaris van de 13e tot en met de 18e maand;
- —
30 % van het basissalaris van de 19e tot en met de 24e maand.
De aldus vastgestelde bedragen mogen niet minder dan 1 049,20 EUR en niet meer dan 2 098,39 EUR bedragen.
Naar bovengenoemd minimum en maximum kan jaarlijks door de raad van bestuur een onderzoek worden ingesteld.
4.
De werkloosheidsuitkering wordt aan de gewezen Europol-functionaris uitbetaald voor een periode van ten hoogste 24 maanden, die ingaat op de dag waarop de dienst wordt beëindigd. Indien de gewezen Europol-functionaris in de loop van deze periode evenwel niet langer aan de in leden 1 en 2 gestelde voorwaarden voldoet, wordt de uitbetaling van de uitkering onderbroken. De uitkering wordt opnieuw uitbetaald indien de gewezen Europol-functionaris vóór het verstrijken van deze periode opnieuw aan bedoelde voorwaarden voldoet, zonder het recht op een nationale werkloosheidsuitkering te hebben verworven.
5.
De gewezen Europol-functionaris die voor de werkloosheidsuitkering in aanmerking komt, heeft recht op de gezinstoelagen als bedoeld in artikel 46. De kostwinnerstoelage wordt berekend aan de hand van de werkloosheidsuitkering onder de voorwaarden van aanhangsel 5, artikel 1.
De betrokkene moet opgave doen van soortgelijke toelagen die elders, hetzij aan hemzelf hetzij aan zijn echtgenoot, worden uitbetaald; deze toelagen worden in mindering gebracht op die welke krachtens het onderhavige artikel moeten worden uitbetaald.
De gewezen Europol-functionaris die in aanmerking komt voor de werkloosheidsuitkering, heeft, onder de voorwaarden als bepaald in artikel 56, recht op dekking van ziekterisico's, zonder bijdrage te zijnen laste.
6.
Elke Europol-functionaris draagt voor een derde bij aan de financiering van de werkloosheidsverzekering.
Deze bijdrage wordt vastgesteld op 0,4 % van het basissalaris van de betrokkene. Deze bijdrage wordt maandelijks ingehouden op het salaris van de betrokkene en, verhoogd met de resterende twee derden die ten laste van Europol komen, in een speciaal werkloosheidsfonds gestort.
Europol betaalt zijn bijdrage aan dit fonds iedere maand, uiterlijk acht dagen na de uitbetaling van de bezoldigingen.
7.
Op de werkloosheidsuitkering die aan de werkloos blijvende gewezen Europol-functionaris wordt uitbetaald, zijn dezelfde voorwaarden en wijze van belastingheffing van toepassing als die welke gelden voor de bezoldiging van het personeel van Europol.
8.
De terzake van werkgelegenheid en werkloosheid bevoegde nationale diensten zorgen, in het kader van hun nationale wetgeving, samen met Europol voor een doeltreffende samenwerking om dit. artikel naar behoren toe te passen.
9.
De bijzonderheden voor de toepassing van dit artikel worden door de raad van bestuur neergelegd in een regeling, ingevolge een door de directeur na raadpleging van het personeelscomité ingediend voorstel, onverminderd het bepaalde in lid 2, laatste alinea.