Einde inhoudsopgave
Verordening (EU) 2024/1781 betreffende de totstandbrenging van een kader voor het vaststellen van vereisten inzake ecologisch ontwerp voor duurzame producten, tot wijziging van Richtlijn (EU) 2020/1828 en Verordening (EU) 2023/1542, en tot intrekking van Richtlijn 2009/125/EG
Bijlage II Procedure voor het vaststellen van prestatievereisten
Geldend
Geldend vanaf 18-07-2024
- Bronpublicatie:
13-06-2024, PbEU L 2024, 2024/1781 (uitgifte: 28-06-2024, regelingnummer: 2024/1781)
- Inwerkingtreding
18-07-2024
- Bronpublicatie inwerkingtreding:
13-06-2024, PbEU L 2024, 2024/1781 (uitgifte: 28-06-2024, regelingnummer: 2024/1781)
- Vakgebied(en)
Milieurecht (V)
Productspecifieke of horizontale prestatievereisten worden als volgt vastgesteld:
Door middel van een technische, milieutechnische en economische analyse wordt een aantal in de handel zijnde representatieve modellen van het product of de betrokken producten geselecteerd en wordt vastgesteld welke technische opties er zijn om de productprestaties te verbeteren met betrekking tot de in bijlage I bedoelde productparameters, waarbij rekening wordt gehouden met de economische haalbaarheid van de opties, dat een significante toename van andere milieueffecten gedurende de levenscyclus wordt vermeden en dat de prestaties of het nut voor de consument significant afnemen.
Door middel van de in de eerste alinea bedoelde analyse zal ook worden vastgesteld welke van de op de markt beschikbare producten en technologieën met betrekking tot de betreffende parameter de beste prestaties leveren, alsmede opkomende technologische verbeteringen.
Gedurende de in de eerste alinea genoemde analyse en bij het vaststellen van de vereisten wordt rekening gehouden met de prestaties van producten die op internationale markten worden aangeboden en met referentiepunten die zijn vastgesteld in het recht van andere landen.
Op basis van de in de eerste alinea bedoelde analyse en rekening houdend met de economische en technische haalbaarheid, waaronder de beschikbaarheid van belangrijke hulpbronnen en technologieën alsook het potentieel voor verbetering, worden de niveaus van deze niet-kwantitatieve vereisten bepaald.
Alle concentratielimieten voor de in bijlage I, punt f), bedoelde stoffen worden gebaseerd op een grondige analyse van de duurzaamheid van de stoffen en de geïdentificeerde alternatieven ervan en hebben geen significante negatieve effecten op de menselijke gezondheid of het milieu. Bij alle prestatievereisten betreffende stoffen zoals bedoeld in bijlage I, punt f), wordt rekening gehouden met bestaande chemische-veiligheidsbeoordelingen die voor de betrokken stoffen door de bevoegde organen van de Unie zijn uitgevoerd, alsook met door de Commissie vastgestelde criteria voor veilig en duurzaam ontwerpen voor chemische stoffen en materialen. Bij de voorgestelde concentratielimieten wordt ook rekening gehouden met aspecten in verband met handhaving, zoals analytische detectielimieten.
In voorkomend geval wordt bij de in de eerste alinea bedoelde analyse rekening gehouden met de waarschijnlijke effecten van klimaatverandering op het product tijdens de verwachte levensduur ervan, en met het potentieel van het product om tijdens de levenscyclus de klimaatveerkracht te verbeteren.
Er wordt een gevoeligheidsanalyse uitgevoerd betreffende de relevante elementen, zoals de prijs van energie of andere hulpbronnen, de kosten van grondstoffen en noodzakelijke technologieën, de productiekosten, discontovoet, en, waar dit zinvol is, het in aanmerking nemen van externe milieukosten, inclusief vermeden broeikasgasemissies.
Voor de ontwikkeling van de in de eerste alinea bedoelde analyse wordt rekening gehouden met de relevante informatie die beschikbaar is in het kader van andere activiteiten van de Unie, waaronder bestaande sectorale routekaarten zoals bedoeld in Verordening (EU) 2021/1119, en wordt technische informatie opgenomen die wordt gebruikt als uitgangspunt voor of is afgeleid van Verordening (EG) nr. 66/2010, van Richtlijn 2010/75/EU, van op grond van Verordening (EU) 2020/852 vastgestelde technische screeningcriteria en van EU-criteria voor groene overheidsopdrachten.
Dat geldt ook voor informatie die wordt verkregen via bestaande programma's die in andere delen van de wereld worden toegepast voor het vaststellen van specifieke vereisten inzake ecologisch ontwerp voor producten die met de economische partners van de Unie worden verhandeld.