Einde inhoudsopgave
Uitvoeringsregels ontslag om bedrijfseconomische redenen 2020
1.9 Nadere toelichting: democratisch genomen besluiten
Geldend
Geldend vanaf 01-09-2020
- Redactionele toelichting
De dag van de datum van afkondiging is gezet op 01.
- Bronpublicatie:
01-09-2020, Internet 2020, www.uwv.nl (uitgifte: 01-09-2020, kamerstukken/regelingnummer: -)
- Inwerkingtreding
01-09-2020
- Bronpublicatie inwerkingtreding:
01-09-2020, Internet 2020, www.uwv.nl (uitgifte: 01-09-2020, kamerstukken/regelingnummer: -)
- Vakgebied(en)
Sociale zekerheid werkloosheid / Algemeen
Arbeidsrecht / Einde arbeidsovereenkomst
Op grond van artikel 2a van de Ontslagregeling moet de overheidswerkgever die een ontslagaanvraag om bedrijfseconomische redenen indient, net als andere werkgevers, aannemelijk maken dat arbeidsplaatsen om die redenen komen te vervallen.
De overheidswerkgever moet in de ontslagaanvraag aangeven op welke wijze, binnen de democratische structuur waarin de overheidswerkgever opereert, een bepaalde organisatie dan wel een onderdeel van een bepaalde overheidsorganisatie wordt opgeheven, gereorganiseerd of gekort dient te worden. De overheidswerkgever geeft daarbij concreet aan hoe de beslissing om de organisatie te veranderen tot stand is gekomen en welke, indien aan de orde, democratisch genomen besluiten aan de beslissing om toestemming te vragen om de arbeidsovereenkomst op te zeggen ten grondslag liggen. Als die redenen zijn terug te voeren op een democratisch genomen besluit, wordt dat besluit zelf niet getoetst. Wel moet de overheidswerkgever net als andere werkgevers zich verantwoorden dat dit besluit redelijkerwijs leidt tot het vervallen van deze functie(s) en dit aantal arbeidsplaatsen.
De Tweede Kamer, de Eerste Kamer, Provinciale Staten, de Gemeenteraad en het Algemeen bestuur van een Waterschap zijn democratisch gekozen overheidsorganen. Zij kunnen democratische besluiten nemen.
Een democratisch genomen besluit van het parlement tot opheffing van bijvoorbeeld een zbo met eigen rechtspersoonlijkheid is een democratisch genomen besluit van het parlement dat onderdeel is van de overheidswerkgever Staat der Nederlanden. Dit democratisch genomen besluit heeft invloed op ontslagaanvragen door een andere overheidswerkgever (het zbo). Democratisch genomen besluiten kunnen dus in principe invloed hebben op alle overheidswerkgevers.
Onbenoemd 1.9.1 Overheidswerkgever