Einde inhoudsopgave
Reglement van Orde van de Commissie
Bepalingen van de Commissie tot instelling van het algemeen systeem voor snelle waarschuwing ‘Argus’
Geldend
Geldend vanaf 01-01-2006
- Redactionele toelichting
De bijlageaanduiding is niet gepubliceerd.
- Bronpublicatie:
23-12-2005, PbEU 2006, L 19 (uitgifte: 01-01-2006, regelingnummer: 2006/25/EG 2006/25/Euratom)
- Inwerkingtreding
01-01-2006
- Bronpublicatie inwerkingtreding:
23-12-2005, PbEU 2006, L 19 (uitgifte: 01-01-2006, regelingnummer: 2006/25/EG 2006/25/Euratom)
- Vakgebied(en)
EU-recht / Bijzondere onderwerpen
EU-recht / Instituties
Milieurecht / Straling
Energierecht (V)
Overwegende hetgeen volgt:
- (1)
Het is passend dat de Commissie een algemeen systeem voor snelle waarschuwing met de naam Argus instelt om haar beter in staat te stellen op haar bevoegdheidsgebied snel, efficiënt en op gecoördineerde wijze te reageren op crisissen van multisectorale aard die verscheidene beleidsterreinen bestrijken en een optreden op communautair niveau vergen, ongeacht wat de oorzaak ervan is.
- (2)
Het systeem moet aanvankelijk worden gebaseerd op een intern communicatienetwerk, waarmee de directoraten-generaal en de diensten van de Commissie bij een crisis cruciale informatie kunnen uitwisselen.
- (3)
Het systeem zal worden herzien in het licht van de opgedane ervaring en de technologische vooruitgang om de bestaande gespecialiseerde netwerken te coördineren en onderling met elkaar te verbinden.
- (4)
Het is noodzakelijk een passende coördinatieprocedure vast te stellen om beslissingen te nemen en te zorgen voor een snelle, gecoördineerde en coherente reactie van de Commissie op een grote multisectorale crisis; deze procedure moet flexibel genoeg zijn, afgestemd kunnen worden op de bijzondere behoeften en omstandigheden van een specifieke crisis en niet in de weg staan van bestaande beleidsinstrumenten die gericht zijn op specifieke crisissen.
- (5)
Het systeem mag geen afbreuk doen aan de specifieke kenmerken, deskundigheid, regelingen en bevoegdheidsgebieden van elk van de bestaande sectorale systemen voor snelle waarschuwing van de Commissie, waarmee haar diensten kunnen reageren op specifieke crisissen op diverse terreinen waarop de Gemeenschap actief is, noch aan het algemene subsidiariteitsbeginsel.
- (6)
Aangezien communicatie van cruciaal belang is bij crisisbeheer, moet in het bijzonder aandacht worden geschonken aan het voorlichten van de bevolking en het doeltreffend communiceren met de burgers via de pers en de diverse communicatiemiddelen en -kanalen van de Commissie te Brussel en/of de meest gepaste plaats.
Artikel 1. Het Argus-systeem
1
Een algemeen systeem voor snelle waarschuwing met de naam Argus wordt ingesteld om de Commissie beter in staat te stellen snel, efficiënt en op gecoördineerde wijze te reageren op een grote crisis van multisectorale aard die verscheidene beleidsterreinen bestrijkt en een optreden op communautair niveau vergt, ongeacht wat de oorzaak ervan is.
2
Argus bestaat uit:
- a)
een intern communicatienetwerk;
- b)
een specifieke coördinatieprocedure die in het geval van een grote multisectorale crisis in werking treedt.
3
Deze bepalingen doen geen afbreuk aan Besluit 2003/246/EG, Euratom van de Commissie over operationele procedures voor het beheer van crisissituaties.
Artikel 2. Het Argus-informatienetwerk
1
Het interne communicatienetwerk is een permanent platform waar de directoraten-generaal en diensten van de Commissie rechtstreeks belangrijke informatie kunnen uitwisselen over zich ontwikkelende multisectorale crisissen of over voorspelbare of naderende risico's op dergelijke crisissen, en waar zij de gepaste reactie binnen het bevoegdheidsgebied van de Commissie kunnen coördineren.
2
De kernleden van het netwerk zijn: het secretariaat-generaal, DG Pers en communicatie (inclusief de dienst Woordvoerder), DG Milieu, DG Gezondheid en consumentenbescherming, DG Justitie, vrijheid en veiligheid, DG Buitenlandse betrekkingen, DG Humanitaire hulp, DG Personeelszaken en algemeen beheer, DG Handel, DG Informatica, DG Belastingen en douane-unie, het Gemeenschappelijk Centrum voor onderzoek en de Juridische dienst.
3
Andere directoraten-generaal en diensten van de Commissie kunnen in het netwerk worden opgenomen, indien zij daarom verzoeken en op voorwaarde dat zij de in lid 4 vermelde minimumvereisten vervullen.
4
Directoraten-generaal en diensten die lid zijn van het netwerk, stellen een Argus-contactpersoon aan en treffen de gepaste regelingen waardoor de dienst doorlopend bereikbaar is en snel kan reageren in het geval van een crisis die een optreden van de dienst rechtvaardigt. Het systeem wordt zodanig ontworpen dat dit kan worden verwezenlijkt met de bestaande personele middelen.
Artikel 3. Coördinatieprocedure in het geval van een grote crisis
1
In het geval van een grote multisectorale crisis of een voorspelbaar of naderend risico op een dergelijke crisis kan de voorzitter, ofwel uit eigen beweging, na te zijn gewaarschuwd, ofwel op verzoek van een lid van de Commissie, beslissen een specifieke coördinatieprocedure in te leiden. De voorzitter neemt tevens een beslissing betreffende de toewijzing van de politieke verantwoordelijkheid voor de reactie van de Commissie op de crisis. Hij behoudt de verantwoordelijkheid of draagt deze over aan een lid van de Commissie.
2
Deze verantwoordelijkheid houdt het leiden en coördineren van de reactie op de crisis in, alsmede het vertegenwoordigen van de Commissie bij de andere instellingen en de communicatie met de bevolking. Dit zal geen gevolgen hebben voor de bestaande bevoegdheden en mandaten in het College.
3
Het secretariaat-generaal stelt, onder de autoriteit van de voorzitter of het lid van de Commissie aan wie de verantwoordelijkheid is overgedragen, de in artikel 4 beschreven specifieke structuur voor operationeel crisisbeheer, genaamd Crisiscoördinatiecomité (CCC), in werking.
Artikel 4. Het Crisiscoördinatiecomité
1
Het Crisiscoördinatiecomité is een specifieke operationele structuur voor crisisbeheer die wordt ingesteld om de reactie op een crisis te leiden en te coördineren, en die is samengesteld uit vertegenwoordigers van alle betrokken directoraten-generaal en diensten van de Commissie. Over het algemeen zijn de in artikel 2, lid 2, vermelde directoraten-generaal en diensten vertegenwoordigd in het Crisiscoördinatiecomité, naast andere directoraten-generaal en diensten die bij de specifieke crisis zijn betrokken. Het Crisiscoördinatiecomité maakt gebruik van de bestaande middelen van de diensten.
2
Het Crisiscoördinatiecomité wordt voorgezeten door de adjunct-secretaris-generaal die in het bijzonder bevoegd is voor de beleidscoördinatie.
3
Het Crisiscoördinatiecomité houdt zich in het bijzonder bezig met het waarnemen en beoordelen van de ontwikkeling van de situatie, het vaststellen van problemen en het voorstellen van mogelijke besluiten en maatregelen; het zorgt er voorts voor dat getroffen besluiten en maatregelen worden uitgevoerd en dat de reactie coherent en consistent is.
4
Besluiten waarover binnen het Crisiscoördinatiecomité overeenstemming wordt bereikt, worden goedgekeurd via de normale besluitvormingsprocedures van de Commissie en worden uitgevoerd door de directoraten-generaal en de systemen voor snelle waarschuwing.
5
De diensten van de Commissie verzekeren op hun bevoegdheidsgebied het zorgvuldige beheer van de taken die verband houden met de reactie.
Artikel 5. De procedurehandleiding
In een procedurehandleiding zal nauwkeurig worden bepaald hoe dit besluit ten uitvoer moet worden gelegd.
Artikel 6
De Commissie herziet dit besluit uiterlijk één jaar na de inwerkingtreding ervan in het licht van de opgedane ervaring en de technologische vooruitgang en neemt zo nodig extra maatregelen in verband met de werking van Argus.