Einde inhoudsopgave
Handreiking Administratieve Onteigeningsprocedure
4.1.4 Stap 4: Terinzagelegging van het ontwerpbesluit en de onteigeningsstukken in de betrokken gemeente(n) en bij RWS/CD
Geldend
Geldend vanaf 16-01-2016
- Bronpublicatie:
16-01-2016, Internet 2016, www.rijkswaterstaat.nl (uitgifte: 16-01-2016, kamerstukken/regelingnummer: -)
- Inwerkingtreding
16-01-2016
- Bronpublicatie inwerkingtreding:
16-01-2016, Internet 2016, www.rijkswaterstaat.nl (uitgifte: 16-01-2016, kamerstukken/regelingnummer: -)
- Vakgebied(en)
Onteigeningsrecht / Algemeen
Onteigeningsrecht / Onteigening
Als de onteigening meerdere gemeenten omvat, dan vindt de terinzagelegging plaats in al die gemeente(n). De verzoeker levert dan ook de namen van de contactpersonen van de desbetreffende gemeenten.
Titels II
Terinzagelegging dient plaats te vinden op een voor de gemeente gebruikelijke locatie en bij RWS/CD. Verzoeker draagt zorg voor de samenstelling van de ter inzage te leggen stukken. Verzoeker stuurt deze stukken rechtstreeks naar de contactpersoon van de gemeente die voor de daadwerkelijke terinzagelegging zorg zal dragen. De gemeente ontvangt van de Kroon over de terinzagelegging onder meer een instructiebrief.
De verzoeker dient er voor te zorgen dat de betreffende contactpersoon van de voorgenomen onteigening en de terinzagelegging op de hoogte gesteld wordt. De gemeente legt het ontwerpbesluit en de bijbehorende stukken na ontvangst tijdig en op de afgesproken plaats (zoals die in de kennisgeving worden aangekondigd) ter inzage.
De verzoeker zorgt er voor dat de stukken volledig en tijdig (vóór de eerste dag van de terinzagelegging) bij de betreffende gemeente(n) zijn.
Indien een onteigeningsverzoek meerdere gemeenten omvat, moeten alle ter inzage te leggen onteigeningsdossiers aan elkaar gelijk zijn.
De Kroon legt het ontwerpbesluit en de bijbehorende stukken eveneens ter inzage bij RWS/CD in Utrecht.
De stukken blijven op grond van artikel 3:11, vierde lid, juncto artikel 3:16, eerste lid, van de Awb gedurende zes weken ter inzage liggen.
Na afloop van de termijn van terinzagelegging stuurt de burgemeester aan de Kroon een door hem ondertekende verklaring als bedoeld in artikel 23 onteigeningswet, inhoudende de voor de civiele onteigeningsprocedure vereiste verklaring dat de voorschriften met betrekking tot de terinzagelegging zijn nageleefd.
Titel IV
Er zijn twee situaties mogelijk:
- 1.
Verzoekende instantie is een gemeente waarin de te onteigenen gronden liggen. In dat geval vindt de terinzagelegging plaats op de voor die gemeente gebruikelijke locatie(s) en bij de RWS/CD. De gemeente draagt zorg voor de samenstelling en voor de ter inzagelegging van de stukken bij haar gemeente. Voor de organisatie van de terinzagelegging van het ontwerp koninklijk besluit wordt door de Kroon contact opgenomen met de door de verzoeker opgegeven contactperso(o)n(en). Er worden concrete afspraken gemaakt over de door de gemeente te verzorgen publicatie in een of meer dag-, nieuws-, of huis-aan-huisbladen en over een te houden hoorzitting.
- 2.
Verzoeker is een andere instantie en/of de onteigening omvat een of meer gemeenten. Terinzagelegging dient plaats te vinden op een voor de gemeente gebruikelijke locatie en bij RWS/CD. Verzoeker draagt zorg voor de samenstelling van de ter inzage te leggen stukken. Verzoeker stuurt deze stukken rechtstreeks naar de contactpersoon van de gemeente(n) die voor de daadwerkelijke terinzagelegging zorg zal dragen. Die gemeenten ontvangen van de Kroon over de terinzagelegging en de door de gemeente te verzorgen publicatie onder meer een instructiebrief. De verzoeker zorgt er voor dat de betreffende contactpersoon bij de gemeente op de hoogte is van een en ander.
Als door de Kroon wordt geconstateerd dat een bepaald stuk niet geheel voldoet aan de eisen en als aanpassing van het stuk mogelijk is zonder dat de verzoeker een hernieuwd verzoekbesluit hoeft in te dienen, dan zal de verzoeker geadviseerd worden om het betreffende stuk aan te passen. Als de ter inzage te leggen stukken op enig moment worden aangepast, moet de verzoeker er zelf op toe te zien dat de aangepaste documenten ook in de ter inzage te leggen mappen worden gevoegd. De verzoeker zorgt er voor dat de stukken volledig en tijdig (vóór de eerste dag van de terinzagelegging) bij de gemeente(n) zijn.
Indien een onteigeningsverzoek meerdere gemeenten omvat, moeten alle ter inzage te leggen onteigeningsdossiers aan elkaar gelijk zijn.
Na afloop van de termijn van terinzagelegging stuurt de burgemeester aan de Kroon een door hem ondertekende verklaring als bedoeld in artikel 23 onteigeningswet, inhoudende de voor de civiele onteigeningsprocedure vereiste verklaring dat de voorschriften met betrekking tot de terinzagelegging zijn nageleefd. Hij overlegt daarbij tevens bij onteigeningen op grond van titel IV het origineel van het dagblad of huis-aan-huisblad(en) waarin de openbare kennisgeving van het ontwerpbesluit is opgenomen. Indien op één pagina of blad zowel de tekst van de kennisgeving, de datum van de uitgave en de naam van het dag- of huis-aan-huisblad is afgedrukt, hoeft niet de hele krant te worden meegestuurd.