Einde inhoudsopgave
Meetcode elektriciteit
Bijlage 2 Definities van de begrippen energie, vermogen, blindenergie en blindvermogen, waarvan in deze code is uitgegaan
Geldend
Geldend vanaf 12-05-2016
- Bronpublicatie:
21-04-2016, Stcrt. 2016, 21420 (uitgifte: 11-05-2016, regelingnummer: ACM/DE/2016/202150)
- Inwerkingtreding
12-05-2016
- Bronpublicatie inwerkingtreding:
21-04-2016, Stcrt. 2016, 21420 (uitgifte: 11-05-2016, regelingnummer: ACM/DE/2016/202150)
- Vakgebied(en)
Energierecht / Distributie
Energie en vermogen
Voor de begrippen ‘te meten energie’ c.q. ‘te meten vermogen’ wordt uitgegaan van de internationaal aanvaarde fysische definities voor de grootheden elektrische energie (W) en elektrisch vermogen (P), vastgelegd door de volgende formules:
Hierin is:
u de momentane waarde van de wisselspanning
i de momentane waarde van de wisselstroomt
t1 het begin van de periode gedurende welke de elektrische energie wordt gemetent
t2 het einde van de periode gedurende welke de elektrische energie wordt gemeten
T de periodetijd van de wisselspanning en stroom
Na splitsing van spanning en stroom in het frequentiedomein door middel van Fourieranalyse (waardoor deze grootheden worden ontbonden in harmonische componenten), kan voor P worden geschreven:
met n = het ranggetal van de te onderscheiden harmonische componenten.
In het geval het gemiddelde vermogen over een bepaalde periode lopende van de tijdstippen t1 tot t 2 dient te worden gemeten (waarbij t2 – t1 bijvoorbeeld 15 minuten is), dan geldt hiervoor:
Blindenergie en blindvermogen
Met betrekking tot de te hanteren definities van de begrip blindenergie en -vermogen geldt het volgende. Het blindvermogen (Q) wordt in het algemene geval van een niet-sinusvormige wisselspanning en -stroom met een periodetijd T gedefinieerd als:
Hierin is:S: het schijnbaar vermogen, waarvoor geldt: S = U.I (U en I zijn de effectieve waarden van de wisselspanning respectievelijk wisselstroom)P: het vermogen gedefinieerd volgens (1)De algemene definitie voor blindvermogen (2) geldt ook in het bijzondere geval, dat spanning en stroom niet vervormd, dat wil zeggen sinusvormig zijn, en gaat dan over in:
Als algemene definitie voor de arbeidsfactor (PF) geldt:
PF = P/S
Voor het bijzondere geval dat spanning en stroom onvervormd (sinusvormig) zijn, gaat deze definitie over in:
PF = U.I.cosf/U.I = cosf
Voor verrekeningsdoeleinden wordt onderscheid gemaakt tussen de begrippen energie leveren en energie ontvangen. Deze begrippen hebben de volgende betekenis:
Energie ontvangen:
indien de netbeheerder energie transporteert van het net naar de installatie van de aangeslotene, deze ontvangt dus energie.
Energie leveren:
indien de netbeheerder energie transporteert vanuit de installatie van de aangeslotene naar het net. De aangeslotene levert dus terug op het net.
Analoog met deze begrippen wordt ook gesproken over blindenergie leveren en blindenergie ontvangen. Onder verwijzing naar (1) moet daaraan de volgende betekenis worden toegekend:
blindenergie ontvangen door aangeslotene:
de aangeslotene ontvangt energie vanuit het elektriciteitsnet, waarbij de grondharmonische in de stroom naijlt op de grondharmonische in de spanning
de aangeslotene levert energie aan het elektriciteitsnet, waarbij de grondharmonische in de stroom voorijlt op de grondharmonische in de spanning
blindenergie leveren door aangeslotene:
de aangeslotene ontvangt energie vanuit het elektriciteitsnet, waarbij de grondharmonische in de stroom voorijlt op de grondharmonische in de spanning
de aangeslotene levert energie aan het elektriciteitsnet, waarbij de grondharmonische in de stroom naijlt op de grondharmonische in de spanning.
In bovenstaand figuur is uitgegaan van het gezichtspunt van de aangeslotene. Dus Pontvangen is het door de aangeslotene ontvangen werkzame vermogen
Bepaling van volumes voor blindenergie
Het volume dat gebruikt wordt in artikel 3.9.3 van de Tarievencode elektriciteit als tariefdrager voor blindenergie wordt bepaald met in achtneming van de volgende voorwaarden:
De grenzen aan de per maand toegestane kosteloos met het net uit te wisselen blindenergie worden bepaald op basis van de toegestane arbeidsfactor en de in deze maand vanuit het net ontvangen en/of aan het net geleverde energie.
De blindenergie die kosteloos van het net kan worden afgenomen tijdens het ontvangen van werkzame energie uit het net en de blindenergie die kosteloos van het net kan worden afgenomen tijdens het leveren van werkzame energie aan het net worden opgeteld.
Het volume dat gebruikt wordt in artikel 3.9.3 van de Tarievencode elektriciteit als tariefdrager heeft slechts betrekking op de overschrijding van de hierboven bepaalde grenzen van de afname van blindenergie per maand.
De methodiek zoals door netbeheerders wordt gehanteerd bij vaststelling van de in rekening te brengen hoeveelheid, door aangeslotenen met het net uitgewisselde blindenergie, volgt de volgende stappen:
- a.
De in de betreffende maand uit het net ontvangen werkzame energie Wactief (hierna: Wa,o) wordt vastgesteld uit de kWh metingen conform de Meetcode elektriciteit;
- b.
De in de betreffende maand aan het net geleverde werkzame energie Wactief (hierna: Wa,l) wordt vastgesteld uit de kWh metingen conform de Meetcode elektriciteit;
- c.
De in de betreffende maand uit het net ontvangen blindenergie Wreactief (hierna: Wr,o) wordt vastgesteld uit de kvarh metingen conform de Meetcode elektriciteit;
- d.
De grenzen voor de met het net uitgewisselde blindenergie worden op basis van de toegestane arbeidsfactor omgezet naar percentages van Wa,o respectievelijk Wa,l door middel van de volgende formule: tan(arccos(toegestane arbeidsfactor))
- –
voorbeeld 1: cos ? = 0,85 => tan(arccos(0,85)) = 0,62 of 62%
- –
voorbeeld 2: cos ? = 0,98 => tan(arccos(0,98)) = 0,20 of 20%
- e.
Deze percentages worden gerelateerd aan de uitgewisselde werkzame energie en geven aan wat de maximaal toegestane hoeveelheid blindenergie (in kvarh) is die uit het net onttrokken mag worden zonder dat netbeheerder daarvoor kosten in rekening brengt. Omdat de systematiek van de Meetcode elektriciteit niet gebaseerd is op momentane metingen (15 minuten waarden), worden deze percentages toegepast op de maandmetingen.
- f.
Voor het vaststellen van de “toegestane” afname van blindenergie (uit het net ontvangen blindenergie): Wr,o gedurende het uit het net ontvangen werkzame energie Wa,o; wordt de waarde van Wa,o vermenigvuldigd met het onder d berekende percentages (62%);
- g.
Voor het vaststellen van de “toegestane” afname van blindenergie: Wr,o, gedurende het leveren van de werkzame energie Wa,l. wordt de waarde van Wa,l vermenigvuldigd met het onder d berekende percentages (20%);
- h.
Indien Wr,o (in betreffende maand afgenomen blindenergie) groter is dan {Wr,o, (Wa,o) + Wr,o, (Wa,l)} (de in desbetreffende maand totaal toegestane hoeveelheid kosteloos uit het net te ontvangen blindenergie) kan het blindenergietarief in rekening worden gebracht voor een hoeveelheid blindenergie ter grootte van:
Wr,o (Wr,o, (Wa,o) + Wr,o, (Wa,l)).