Grensoverschrijdende juridische splitsing van kapitaalvennootschappen
Einde inhoudsopgave
Grensoverschrijdende juridische splitsing van kapitaalvennootschappen (VDHI nr. 122) 2014/1.5.2:1.5.2 Verhouding grensoverschrijdende juridische fusie tot grensoverschrijdende juridische splitsing
Grensoverschrijdende juridische splitsing van kapitaalvennootschappen (VDHI nr. 122) 2014/1.5.2
1.5.2 Verhouding grensoverschrijdende juridische fusie tot grensoverschrijdende juridische splitsing
Documentgegevens:
mr. E.R. Roelofs, datum 01-04-2014
- Datum
01-04-2014
- Auteur
mr. E.R. Roelofs
- JCDI
JCDI:ADS434495:1
- Vakgebied(en)
Ondernemingsrecht / Europees ondernemingsrecht
Ondernemingsrecht / Rechtspersonenrecht
Deze functie is alleen te gebruiken als je bent ingelogd.
Van alle mogelijkheden tot (grensoverschrijdende) herstructurering zijn grensoverschrijdende fusie van vennootschappen en grensoverschrijdende splitsing van vennootschappen het best met elkaar te vergelijken, omdat zij veel overeenkomsten hebben. De belangrijkste overeenkomst is misschien wel de overgang onder algemene titel van het vermogen van de vennootschap die ophoudt te bestaan op de verkrijgende vennootschap. Andere belangrijke overeenkomsten zijn het van rechtswege ophouden te bestaan van de vennootschap waarvan het vermogen overgaat en de toekenning van aandelen in de verkrijgende vennootschap aan aandeelhouders van de vennootschap die van rechtswege ophoudt te bestaan in het kader van de fusie of splitsing. De overeenkomsten tussen fusie en splitsing zijn te verklaren vanuit het feit dat fusie en splitsing als economische verschijnselen aan elkaar verwant zijn. Daarnaast is, zoals is gebleken uit paragraaf 2.3., de Zesde richtlijn betreffende splitsing geïnspireerd op de Derde richtlijn betreffende fusie en is uit dien hoofde ook de nationale regeling betreffende splitsing verwant aan de nationale regeling omtrent fusie.
Het belangrijkste verschil tussen grensoverschrijdende fusie en grensoverschrijdende splitsing vloeit voort uit het karakter van fusie en splitsing: bij een fusie gaat het vermogen van ten minste één verdwijnende vennootschap over op ten hoogste één verkrijgende vennootschap en houdt de verdwijnende vennootschap op te bestaan, bij een splitsing is dat andersom: het vermogen van ten hoogste één splitsende vennootschap gaat over op twee of meer verkrijgende vennootschappen. Dat laatste is anders in het geval van afsplitsing, waarbij de splitsende vennootschap niet noodzakelijkerwijs ophoudt te bestaan.
Een grensoverschrijdende fusie kan een alternatief zijn voor een grensoverschrijdende splitsing vanwege de bovengenoemde overeenkomsten tussen beide rechtshandelingen. Daarnaast heeft grensoverschrijdende fusie als belangrijk voordeel ten opzichte van grensoverschrijdende splitsing dat voor grensoverschrijdende fusie vooralsnog een duidelijk wettelijk raamwerk in alle lidstaten van de EU bestaat, enerzijds in de vorm van de SE-Verordening en de uitvoeringswetgevingen bij de SE-Verordening, anderzijds in de vorm van de Tiende richtlijn betreffende grensoverschrijdende fusie en de implementatiewetgevingen in de lidstaten van de EU.
Met een grensoverschrijdende fusie kan weliswaar hetzelfde resultaat worden bereikt als met een grensoverschrijdende splitsing, maar daarvoor zijn extra rechtshandelingen noodzakelijk, zoals (i) een nationale splitsing voorafgaande aan de grensoverschrijdende fusie in de outbound-lidstaat, dan wel een nationale splitsing in de inbound-lidstaat. Hoewel dit een goed – en rechtszeker – alternatief kan zijn voor grensoverschrijdende splitsing, zijn meerdere rechtshandelingen noodzakelijk, hetgeen leidt tot extra kosten en een langere procedure.