Grensoverschrijdende juridische splitsing van kapitaalvennootschappen
Einde inhoudsopgave
Grensoverschrijdende juridische splitsing van kapitaalvennootschappen (VDHI nr. 122) 2014/0.1:0.1 Het begrip ‘grensoverschrijdende splitsing’: een kennismaking
Grensoverschrijdende juridische splitsing van kapitaalvennootschappen (VDHI nr. 122) 2014/0.1
0.1 Het begrip ‘grensoverschrijdende splitsing’: een kennismaking
Documentgegevens:
mr. E.R. Roelofs, datum 01-04-2014
- Datum
01-04-2014
- Auteur
mr. E.R. Roelofs
- JCDI
JCDI:ADS435781:1
- Vakgebied(en)
Ondernemingsrecht / Europees ondernemingsrecht
Ondernemingsrecht / Rechtspersonenrecht
Toon alle voetnoten
Voetnoten
Voetnoten
Zesde Richtlijn 82/891/EEG van de Raad van 17 december 1982 op de grondslag van artikel 54, lid 3, sub g), van het Verdrag betreffende splitsingen van naamloze vennootschappen PB L 378 van 31.12.1982, p. 47 – 54.
Wet van 24 december 1997 tot wijziging van het Burgerlijk Wetboek en van enige andere wetten in verband met de regeling van de splitsing van rechtspersonen, Stb. 1997, 776.
Deze functie is alleen te gebruiken als je bent ingelogd.
Splitsing is, net als fusie en omzetting (rechtsvormwijziging) één van de hoofdvormen van herstructureringen van ondernemingen. Splitsing is, net als fusie, niet alleen een juridisch, maar ook een economisch begrip en is zowel in juridisch opzicht als in economisch opzicht nauw verwant aan fusie: splitsing (deconcentratie) is het spiegelbeeld van fusie (concentratie) van ondernemingsvermogen.
In het algemeen zijn drie verschillende methoden van splitsing te onderscheiden. In de eerste plaats splitsing door middel van overdracht van activa en passiva van de splitsende entiteit aan de verkrijgende entiteit(en). In de tweede plaats splitsing door middel van overdracht van aandelen in een (dochter)vennootschap van de splitsende entiteit aan de verkrijgende entiteit(en). In de derde plaats juridische splitsing: de als zodanig in wetgeving geregelde vorm van splitsing, waarbij ten gevolge van de splitsing activa en passiva onder algemene titel overgaan van de splitsende entiteit op de – al dan niet in het kader van de splitsing nieuw op te richten – verkrijgende entiteit(en), waarbij door de verkrijgende entiteit(en) van rechtswege aandelen of lidmaatschapsrechten worden toegekend aan de aandeelhouders of leden van de splitsende entiteit en ten gevolge waarvan de splitsende entiteit van rechtswege ophoudt te bestaan (bij zuivere splitsing), dan wel blijft voortbestaan (bij afsplitsing).
De overdracht van activa en passiva en de overdracht van aandelen als methode van splitsing worden beheerst door het verbintenissen- en goederenrecht. Dat is anders bij juridische splitsing. Juridische splitsing wordt, althans in de lidstaten van de Europese Unie (EU) en de Europese Economische Ruimte (EER), beheerst door een eigen regeling, die gebaseerd is op de Zesde EG-richtlijn1 uit 1982. De Zesde richtlijn werd geïmplementeerd in de Nederlandse wetgeving met het van kracht worden van Afdeling 2.7.4. en 2.7.5. BW op 1 februari 1998.2
Grensoverschrijdende splitsing is de grensoverschrijdende tegenhanger van nationale splitsing. Bij een nationale splitsing worden alle bij de splitsing betrokken entiteiten, zowel de splitsende als de verkrijgende, beheerst door het recht van dezelfde staat. Bij een grensoverschrijdende splitsing worden ten minste twee van de bij de grensoverschrijdende splitsing betrokken entiteiten beheerst door het recht van verschillende staten. In dat feit is het grensoverschrijdende element gelegen. Bij een grensoverschrijdende juridische splitsing worden twee of meer entiteiten die daarbij betrokken zijn, de eventueel in het kader van de grensoverschrijdende splitsing nieuw op te richten entiteit daaronder begrepen, door het recht van verschillende staten beheerst. Bij een grensoverschrijdende juridische splitsing vindt, net als bij een nationale juridische splitsing, een overgang van activa en passiva onder algemene titel plaats van de splitsende entiteit op de – al dan niet in het kader van de splitsing nieuw op te richten – verkrijgende entiteiten), waarbij door de verkrijgende entiteit(en) aandelen of lidmaatschapsrechten worden toegekend aan de aandeelhouders of leden van de splitsende entiteit en ten gevolge waarvan de splitsende entiteit van rechtswege ophoudt te bestaan (bij zuivere splitsing), dan wel blijft voortbestaan (bij afsplitsing).