Grensoverschrijdende juridische splitsing van kapitaalvennootschappen
Einde inhoudsopgave
Grensoverschrijdende juridische splitsing van kapitaalvennootschappen (VDHI nr. 122) 2014/2.4.1:2.4.1 Gelaagde structuur van de Zesde richtlijn
Grensoverschrijdende juridische splitsing van kapitaalvennootschappen (VDHI nr. 122) 2014/2.4.1
2.4.1 Gelaagde structuur van de Zesde richtlijn
Documentgegevens:
mr. E.R. Roelofs, datum 01-04-2014
- Datum
01-04-2014
- Auteur
mr. E.R. Roelofs
- JCDI
JCDI:ADS439403:1
- Vakgebied(en)
Ondernemingsrecht / Europees ondernemingsrecht
Ondernemingsrecht / Rechtspersonenrecht
Deze functie is alleen te gebruiken als je bent ingelogd.
De Zesde richtlijn is sterk verwant aan de Derde richtlijn en aan Richtlijn 2011/35/EU. De reden daarvan is dat splitsing in veel opzichten economisch gezien het spiegelbeeld is van fusie. De mogelijkheden tot splitsing krachtens de Zesde richtlijn zijn nauw verwant aan de mogelijkheden tot fusie krachtens de Derde richtlijn en Richtlijn 2011/35/EU en ook de procedure tot splitsing is nauw verwant aan de procedure tot fusie. De verwantschap tussen de Zesde richtlijn en de Derde richtlijn en Richtlijn 2011/35/EU blijkt ook uit de vele schakelbepalingen in de Zesde richtlijn, waarin wordt verwezen naar bepalingen uit de Derde richtlijn of waarin bepalingen uit de Derde richtlijn van overeenkomstige toepassing worden verklaard. Sinds de inwerkingtreding van Richtlijn 2011/35/EU moesten de verwijzingen naar de bepalingen in de Derde richtlijn gelezen worden volgens de transponeringstabel van Bijlage II bij Richtlijn 2011/35/EU. De Zesde richtlijn heeft door de verwijzingen naar de Derde richtlijn en Richtlijn 2011/35/EU een ‘gelaagde structuur’, waarbij enerzijds regelingen zijn opgenomen in de Zesde richtlijn zelf en anderzijds verwezen wordt naar regelingen uit de Derde richtlijn.
Hoewel de overeenkomsten tussen fusie en splitsing groot zijn, zijn er toch enkele grote verschillen tussen fusie en splitsing. Verwijzingen in de Zesde richtlijn naar de Derde richtlijn en Richtlijn 2011/35/EU kunnen daarom niet zonder meer gelezen worden in de betekenis die die bepalingen hebben in de Derde richtlijn of Richtlijn 2011/35/EU. Daar waar de Zesde richtlijn verwijst naar bepalingen van de Derde richtlijn, bepaalt artikel 2 lid 3 Zesde richtlijn dat bepaalde zinnen van bepalingen uit de Derde richtlijn anders moeten worden gelezen. In plaats van ‘vennootschappen die de fusie aangaan’ moet gelezen worden: ‘vennootschappen die aan de splitsing deelnemen’, in plaats van ‘overgenomen vennootschap’ moet gelezen worden: ‘gesplitste vennootschap’, in plaats van ‘overnemende vennootschap’ moet gelezen worden: ‘elke verkrijgende vennootschap’ en in plaats van ‘fusievoorstel’ moet gelezen worden: ‘splitsingsvoorstel’. Daar waar de Zesde richtlijn splitsing door oprichting van nieuwe vennootschappen op het oog heeft, moet volgens artikel 22 lid 1 Zesde richtlijn in plaats van ‘vennootschappen die aan de splitsing deelnemen’ worden gelezen: ‘de gesplitste vennootschap’ en in plaats van verkrijgende vennootschap: ‘nieuwe vennootschap’.