Grensoverschrijdende juridische splitsing van kapitaalvennootschappen
Einde inhoudsopgave
Grensoverschrijdende juridische splitsing van kapitaalvennootschappen (VDHI nr. 122) 2014/1.6.3:1.6.3 Reorganisaties naar Belgisch recht
Grensoverschrijdende juridische splitsing van kapitaalvennootschappen (VDHI nr. 122) 2014/1.6.3
1.6.3 Reorganisaties naar Belgisch recht
Documentgegevens:
mr. E.R. Roelofs, datum 01-04-2014
- Datum
01-04-2014
- Auteur
mr. E.R. Roelofs
- JCDI
JCDI:ADS432084:1
- Vakgebied(en)
Ondernemingsrecht / Europees ondernemingsrecht
Ondernemingsrecht / Rechtspersonenrecht
Deze functie is alleen te gebruiken als je bent ingelogd.
Naar Belgisch recht kan vermogen van een vennootschap onder algemene titel overgaan op een andere vennootschap door middel van (juridische) fusie (artikel 671 Wetboek van Vennootschappen, hierna afgekort: Wb.Venn) en (juridische) splitsing (artikel 673 Wb.Venn). Daarnaast kent het Belgische recht nog enige andere rechtshandelingen waarbij een vermogensovergang onder algemene titel plaatsvindt. Het betreft bijvoorbeeld (i) de inbreng van een algemeenheid, (ii) de inbreng van een bedrijfstak in een vennootschap door een andere vennootschap en (iii) de overdracht van een bedrijfstak, indien gekozen wordt voor een gelijkstelling van de operatie met de inbreng van een bedrijfstak.1 Een bedrijfstak vormt een geheel dat op technisch en organisatorisch gebied een autonome activiteit uitoefent en op eigen kracht kan werken. Een bedrijfstak is daarmee een zelfstandig onderdeel van een onderneming.
De inbreng van een algemeenheid omvat de inbreng van het gehele vermogen van een vennootschap in een andere vennootschap. Inbreng van een algemeenheid is de rechtshandeling waarbij een vennootschap haar gehele vermogen, zonder ontbinding, overdraagt aan één of meer bestaande of nieuwe vennootschappen tegen een vergoeding die uitsluitend bestaat in aandelen van de verkrijgende vennootschap (pen) (artikel 678 Wb.Venn). De aandelen komen toe aan de overdragende vennootschap, welke als holding gaat functioneren.2
De inbreng in een vennootschap van een bedrijfstak door een andere vennootschap is de rechtshandeling waarbij een vennootschap, zonder ontbinding, een bedrijfstak alsmede de daaraan verbonden activa en passiva overdraagt aan een andere vennootschap tegen een vergoeding die uitsluitend bestaat in aandelen van de verkrijgende vennootschap (artikel 679 Wb.Venn). De aandelen komen toe aan de overdragende vennootschap. De inbreng van een bedrijfstak verschilt alleen van de inbreng van een algemeenheid omdat bij de inbreng van een bedrijfstak slechts de inbreng van een bedrijfstak mogelijk is, welk begrip nauwkeurig omschreven is in artikel 680 Wb. Venn. Een bedrijfstak vormt een geheel dat op technisch en organisatorisch gebied een autonome activiteit uitoefent en op eigen kracht kan werken.
Bij een overdracht om niet of onder bezwarende titel van een algemeenheid of van een bedrijfstak, kunnen de partijen kiezen voor gelijkstelling van de operatie met de inbreng van bedrijfstak (art. 770 Wb.Venn.) Hierdoor vindt een vermogensovergang onder algemene titel plaats.