Einde inhoudsopgave
Overeenkomst tot arbitrage (BPP nr. 13) 2011/4.2.1
4.2.1 Inleiding
Mr. G.J. Meijer, datum 20-07-2011
- Datum
20-07-2011
- Auteur
Mr. G.J. Meijer
- JCDI
JCDI:ADS509690:1
- Vakgebied(en)
Burgerlijk procesrecht (V)
Voetnoten
Voetnoten
W.C.L. VAN DER GRINTEN, in: Bundel Rechtspleging, blz. 58; vgl. ook W.H. HEEMSKERK, in: Een goede procesorde (HAARD-bundel), blz. 226; vgl. ook MERKIN, no. 3.6: 'As was said in 0 'Callaghan v. Coral, 'the halhnark of the arbitration process it that it is a procedure to determine the legai rights and obligations of the parties judicially, with binding effect, which is enforceable in law, thus reflecting in private proceedings the ruleof a civil court of law'.'; de beslissing van de Court of Appeal in de zaak 0 'Callaghan v. Coral is — blijkens een noot — 'unreported').
Indien partijen arbitrage overeenkomen — of indien de vraag zich voordoet of partijen arbitrage zijn overeengekomen — zal de vraag aan de orde komen wat arbitrage is en waarin arbitrage zich onderscheidt van bindend advies en bemiddeling (als resterende veel voorkomende vormen van geschilbeslechting) (zie 4.2.3).
Arbitrage is een vorm van geschilbeslechting waarbij niet als zodanig van overheidswege benoemde derden (arbiters) in een geschil tussen partijen een bindende beslissing geven die, voorzien van rechterlijk verlof, voor tenuitvoerlegging vatbaar is (art. 1020 lid 1 Rv, art. 1059 Rv en art. 1062-1063 Rv respectievelijk art. 1075-1076 Rv). Aldus vormt arbitrage een vorm van rechtspraak, dit niet alleen in materiële zin, doch ook in formele zin.1 Voorts kan in arbitrage ook een aantal zaken buiten geschil worden afgedaan (art. 1020 lid 4 Rv).
Veelal zullen partijen in hun overeenkomst kunnen volstaan met het gebruik van de term "arbitrage" of "arbiters" om duidelijk te maken dat zij arbitrage overeenkomen. In de praktijk wordt de term "arbitrage" soms wel gebruikt, terwijl overigens blijkt dat partijen juist niet willen arbitreren. Zo gebeurt het wel dat partijen overeenkomen dat "arbiters" een beslissing geven die niet bindend zal zijn. Andersom zien wij dat partijen termen hanteren als "bindend advies" of "bindend adviseurs", terwijl overigens blijkt dat partijen veeleer op arbitrage duiden (bijvoorbeeld omdat zij het oog hebben op een voor tenuitvoerlegging vatbaar vonnis) (zie ook 4.2.3). Soms gaat het om een soort mengeling van terminologie die ziet op arbitrage en op forumkeuzes. Alsdan komt het aan op uitleg van de overeenkomst tussen partijen.