Einde inhoudsopgave
Grensoverschrijdende juridische splitsing van kapitaalvennootschappen (VDHI nr. 122) 2014/
Verhandeling
mr. E.R. Roelofs, datum 01-04-2014
- Datum
01-04-2014
- Auteur
mr. E.R. Roelofs
- JCDI
JCDI:ADS430799:1
- Vakgebied(en)
Ondernemingsrecht / Europees ondernemingsrecht
Ondernemingsrecht / Rechtspersonenrecht
Voetnoten
Voetnoten
Zaman, Van Eek en Roelofs 2009, p. 21.
Zesde Richtlijn 82/891/EEG van de Raad van 17 december 1982 op de grondslag van artikel 54, lid 3, sub g), van het Verdrag betreffende splitsingen van naamloze vennootschappen, Pb EG L 378 van 31.12.1982, p. 47 – 54.
Opgemerkt dient te worden dat niet alle activa en passiva voor overgang onder algemene titel vatbaar zijn. Voor die activa en/of passiva is dan een voorafgaande overdracht onder bijzondere titel noodzakelijk.
Met behulp van een overdracht van activa en passiva van een vennootschap aan één of meer verkrijgende vennootschappen, welke door het recht van verschillende staten worden beheerst, kan, bijvoorbeeld ten titel van koop of ruil, wat betreft de overgang van vermogen van de splitsende vennootschap op de verkrijgende vennootschap(pen), eenzelfde resultaat worden bereikt als bij een grensoverschrijdende juridische splitsing. Opgemerkt dient te worden dat de toekenning van aandelen van rechtswege door de verkrijgende vennootschap(pen) aan de aandeelhouders van de splitsende vennootschap en de liquidatie van rechtswege van de splitsende vennootschap bij een zuivere splitsing geen gevolg van rechtswege zijn bij de overdracht van activa en passiva, hetgeen wel het geval is bij (grensoverschrijdende) juridische splitsing.
De voor- en nadelen van overdracht van activa en passiva ten opzichte van grensoverschrijdende juridische splitsing zijn gelijk aan die van de bedrijfsfusie ten opzichte van de juridische fusie.1 Bij een overdracht van activa en passiva kan bovendien per activum of passivum worden bepaald of dat moet worden overgedragen of niet, hetgeen bij een overgang onder algemene titel niet het geval is. Een uitzondering hierop is de afsplitsing, waarbij alleen die vermogensbestanddelen overgaan op de verkrijgende vennootschap waarvan dat is beschreven in de vermogensbeschrijving (vergelijk artikel 3 lid 2 sub h Zesde richtlijn2 en artikel 2:334f lid 2 sub d BW).3 Daarnaast kunnen activa of passiva niet overdraagbaar zijn op basis van de wet, terwijl dat niet het geval hoeft te zijn voor de overgang onder algemene titel.
In het wettelijk systeem van juridische splitsing op basis van de Zesde richtlijn en de implementatiewetgevingen van de Zesde richtlijn in de lidstaten van de EU wordt de aandeelhouder van de splitsende vennootschap in principe aandeelhouder van iedere verkrijgende vennootschap. Daardoor verwatert het belang van de aandeelhouders van de verkrijgende vennootschap, indien die verkrijgende vennootschap reeds bestaat en niet in het kader van de splitsing wordt opgericht, hetgeen een juridisch of economisch nadeel kan opleveren. Bij de overdracht van activa en passiva worden de aandeelhouders van de splitsende vennootschap niet van rechtswege aandeelhouder en blijft het belang van de aandeelhouders in de reeds bestaande verkrijgende vennootschap gelijk. Ten slotte kan de overgang onder algemene titel vallen binnen een fiscale vrijstelling, terwijl de overdracht onder bijzondere titel kan leiden tot heffing over stille reserves indien deze niet vrijgesteld zijn.