De rechtspositie van de sollicitant en van de werknemer tijdens de proeftijd
Einde inhoudsopgave
De rechtspositie van de sollicitant en van de werknemer tijdens de proeftijd (MSR nr. 53) 2010/5.4.1:5.4.1 Door de werkgever in te stellen acties
De rechtspositie van de sollicitant en van de werknemer tijdens de proeftijd (MSR nr. 53) 2010/5.4.1
5.4.1 Door de werkgever in te stellen acties
Documentgegevens:
mr. R.F. Kötter, datum 30-09-2010
- Datum
30-09-2010
- Auteur
mr. R.F. Kötter
- JCDI
JCDI:ADS386027:1
- Vakgebied(en)
Arbeidsrecht (V)
Toon alle voetnoten
Voetnoten
Voetnoten
HR 8 april 1994, NJ 1994, 704, m. nt. P.A. Stein (Agfa/Schoolderman).
Zie in dit verband ook § 5.7 van dit boek.
Deze functie is alleen te gebruiken als je bent ingelogd.
Indien de werkgever kan aantonen dat hij als gevolg van een sollicitatie schade heeft geleden, kan deze worden vergoed. Te denken valt aan vergoeding van de kosten die gemaakt zijn voor een psychologische test of een medische aanstellingskeuring. Het verzwijgen van voor de functie relevante informatie en het opzettelijk verschaffen van onjuiste informatie tijdens de werving en selectie, kan in strijd zijn met de precontractuele redelijkheid en billijkheid en daarmee strijdig met de eisen van goed werknemerschap.1 Bovendien kan dit handelen onrechtmatig zijn jegens de aspirant-werkgever.
Als het eenmaal tot een arbeidsovereenkomst is gekomen, kan -in zeer bijzondere gevallen-2 ook een beroep op dwaling worden gedaan, omdat het arbeidsrecht deel uitmaakt van het algemeen verbintenissenrecht. Daardoor is het mogelijk om de arbeidsovereenkomst langs die weg te ontbinden en/of schadevergoeding te vorderen (art. 6:228 lid 1 onder b BW).
Als tijdens de aanstellingskeuring door de sollicitant valse informatie is verstrekt waardoor de toetsing in het medische kader van de aanstellingskeuring niet goed kon worden uitgevoerd, heeft de werkgever de mogelijkheid om de loondoorbetaling te staken (art. 7:629 BW). Ook heeft de werkgever de mogelijkheid om de werknemer op grond van dringende reden op staande voet te ontslaan als de werknemer de werkgever heeft misleid door het vertonen van valse of vervalste getuigschriften of hem opzettelijk valse inlichtingen heeft verschaft over de wijze waarop zijn vorige arbeidsovereenkomst is geëindigd (art. 7:678 lid 2 BW).