Grensoverschrijdende juridische splitsing van kapitaalvennootschappen
Einde inhoudsopgave
Grensoverschrijdende juridische splitsing van kapitaalvennootschappen (VDHI nr. 122) 2014/4.3.1:4.3.1 Inleiding
Grensoverschrijdende juridische splitsing van kapitaalvennootschappen (VDHI nr. 122) 2014/4.3.1
4.3.1 Inleiding
Documentgegevens:
mr. E.R. Roelofs, datum 01-04-2014
- Datum
01-04-2014
- Auteur
mr. E.R. Roelofs
- JCDI
JCDI:ADS435811:1
- Vakgebied(en)
Ondernemingsrecht / Europees ondernemingsrecht
Ondernemingsrecht / Rechtspersonenrecht
Toon alle voetnoten
Voetnoten
Voetnoten
Verordening (EG) nr. 2157/2001 van de Raad van 8 oktober 2001 betreffende het statuut van de Europese vennootschap (SE), Pb EU L 294 van 10 november 2001 p. 1 -21.
Deze functie is alleen te gebruiken als je bent ingelogd.
De vraag naar de toelaatbaarheid van grensoverschrijdende splitsing kan vergeleken worden met de vraag naar de toelaatbaarheid van grensoverschrijdende fusie. Juridische splitsing en juridische fusie hebben immers veel kenmerken gemeenschappelijk. Beiden hebben als rechtsgevolg de overgang van vermogen onder algemene titel van de (afsplitsende rechtspersoon, respectievelijk verdwijnende rechtspersoon op de verkrijgende rechtspersoon of rechtspersonen. Beiden hebben tot gevolg dat – in beginsel – leden of aandeelhouders van de (afsplitsende rechtspersoon, respectievelijk verdwijnende rechtspersoon lid of aandeelhouder worden van de verkrijgende rechtspersoon of rechtspersonen en de (afsplitsende of verdwijnende rechtspersoon houdt op te bestaan.
Het is om deze redenen dat, alvorens ik zal ingaan op de beantwoording van de vraag naar de toelaatbaarheid van grensoverschrijdende splitsing, de toelaatbaarheid van grensoverschrijdende fusie zal behandelen.
Bij de beantwoording van de vraag of grensoverschrijdende fusie toelaatbaar was en is, kan een onderscheid gemaakt worden naar twee perioden: de periode vóór en na 8 oktober 2004. 8 Oktober 2004 was de datum waarop de SE-Verordening1 in werking trad en krachtens welke grensoverschrijdende fusie van naamloze vennootschappen voor het eerst binnen de lidstaten van de EU op communautaire basis werd gecodificeerd. Deze datum kan worden gezien als een datum die de grens tussen deze twee perioden markeert. Voor grensoverschrijdende splitsing kan de grens tussen deze twee perioden niet getrokken worden, omdat (vooralsnog) geen wetgeving op communautair niveau bestond en thans op unieniveau bestaat voor grensoverschrijdende splitsing. Ook de SE-Verordening voorziet niet in regels omtrent grensoverschrijdende splitsing. De argumenten die voor 8 oktober 2004 gebruikt werden bij de beantwoording van de vraag of grensoverschrijdende fusie toelaatbaar was, zijn echter ook interessant bij de beantwoording van de vraag of grensoverschrijdende splitsing toelaatbaar is.