Einde inhoudsopgave
Verordening (EU) 2022/922 betreffende de instelling en de werking van een evaluatie- en toezichtmechanisme voor de controle op de toepassing van het Schengenacquis, en tot intrekking van Verordening (EU) nr. 1053/2013
Artikel 22 Specifieke bepalingen indien in het evaluatieverslag melding wordt gemaakt van een ernstige tekortkoming
Geldend
Geldend vanaf 05-07-2022
- Bronpublicatie:
09-06-2022, PbEU 2022, L 160 (uitgifte: 15-06-2022, regelingnummer: 2022/922)
- Inwerkingtreding
05-07-2022
- Bronpublicatie inwerkingtreding:
09-06-2022, PbEU 2022, L 160 (uitgifte: 15-06-2022, regelingnummer: 2022/922)
- Vakgebied(en)
EU-recht / Bijzondere onderwerpen
Internationaal publiekrecht / Vrij verkeer
Vreemdelingenrecht / Grensbewaking
1.
Aan het einde van de evaluatieactiviteit delen de hoofddeskundigen van de Commissie en van de lidstaten namens het team de geëvalueerde lidstaat schriftelijk mee dat er een ernstige tekortkoming is vastgesteld. De Raad wordt eveneens onverwijld in kennis gesteld.
De geëvalueerde lidstaat neemt onmiddellijk corrigerende maatregelen, waaronder, indien nodig, het mobiliseren van alle nodige operationele en financiële middelen. De geëvalueerde lidstaat stelt de Commissie en de andere lidstaten onverwijld in kennis van de onmiddellijk genomen of geplande corrigerende maatregelen. Tegelijkertijd stelt de Commissie de relevante in artikel 7 bedoelde organen en instanties van de Unie in kennis van de ernstige tekortkoming zodat zij de geëvalueerde lidstaat eventueel kunnen ondersteunen.
2.
Het overeenkomstig artikel 20, leden 1, 2 en 3, opgestelde evaluatieverslag omvat als prioriteit de bevindingen die tot de vaststelling van een ernstige tekortkoming hebben geleid. De titel en de conclusie van het evaluatieverslag vermelden duidelijk dat er sprake is van een ernstige tekortkoming of ernstige tekortkomingen. Het verslag gaat vergezeld van ontwerpaanbevelingen over, onder andere, onmiddellijke corrigerende maatregelen. De Commissie zendt het ontwerpevaluatieverslag binnen twee weken na het einde van de evaluatieactiviteit toe aan de geëvalueerde lidstaat.
De geëvalueerde lidstaat maakt zijn opmerkingen over het ontwerpevaluatieverslag binnen tien werkdagen na ontvangst kenbaar. Op verzoek van de geëvalueerde lidstaat wordt uiterlijk vijf werkdagen na ontvangst van de opmerkingen van de geëvalueerde lidstaat een redactievergadering gehouden.
3.
Indien er naar behoren gemotiveerde, dwingende redenen van urgentie zijn in verband met de ernstige tekortkoming, neemt de Commissie uiterlijk zes weken na het einde van de evaluatieactiviteit het evaluatieverslag aan door middel van een onmiddellijk toepasselijke uitvoeringshandeling volgens de in artikel 30, lid 3, bedoelde procedure. De Commissie zendt het evaluatieverslag toe aan het Europees Parlement.
4.
In het licht van de bevindingen stelt het team aanbevelingen voor corrigerende maatregelen op om de in het evaluatieverslag genoemde ernstige tekortkoming te verhelpen.
Uiterlijk zes weken na de aanneming van het evaluatieverslag dient de Commissie bij de Raad het evaluatieverslag in, samen met een voorstel voor aanbevelingen voor corrigerende maatregelen om de tijdens de evaluatie vastgestelde ernstige tekortkoming te verhelpen en een indicatie van de prioriteiten voor de uitvoering ervan.
De Raad neemt de aanbevelingen binnen één maand na ontvangst van het voorstel aan.
De Raad doet de aanbevelingen toekomen aan het Europees Parlement en de nationale parlementen.
De Raad stelt passende termijnen vast voor de uitvoering van de aanbevelingen in verband met een ernstige tekortkoming en specificeert de frequentie waarmee de geëvalueerde lidstaat aan de Commissie en de Raad verslag dient uit te brengen over de uitvoering van zijn actieplan.
5.
Indien bij een bezoek een ernstige tekortkoming aan licht komt die wordt beschouwd als een ernstige bedreiging voor de openbare orde of de binnenlandse veiligheid in het gebied zonder binnengrenstoezicht, of als een risico op systematische schending van de grondrechten, stelt de Commissie het Europees Parlement en de Raad daar onmiddellijk van in kennis.
De Raad bespreekt de aangelegenheid met spoed en streeft ernaar om, op basis van een voorstel van de Commissie, binnen twee weken na ontvangst van het voorstel, bij uitvoeringshandeling aanbevelingen aan te nemen met passende maatregelen om de gevolgen van de ernstige tekortkoming voor de openbare orde of de binnenlandse veiligheid in het gebied zonder binnengrenstoezicht, of de systematische schending van de grondrechten te verhelpen of te beperken. Het besluit van de Raad tot aanneming van de aanbevelingen laat artikel 29 van Verordening (EU) 2016/399 en artikel 42, lid 1, van Verordening (EU) 2019/1896 onverlet.
De Raad zendt de aanbevelingen toe aan het Europees Parlement.
6.
De geëvalueerde lidstaat dient zijn actieplan binnen één maand na de aanneming van de aanbevelingen in bij de Commissie en de Raad. De andere lidstaten worden verzocht hun opmerkingen over het actieplan kenbaar te maken. De Commissie zendt het actieplan toe aan het Europees Parlement.
Na raadpleging van het team dat de evaluatieactiviteit heeft uitgevoerd, bezorgt de Commissie de geëvalueerde lidstaat binnen twee weken na de indiening van het actieplan een evaluatie over de toereikendheid ervan. Indien de Commissie van oordeel is dat het actieplan niet toereikend is, dient de geëvalueerde lidstaat binnen twee weken na ontvangst van de evaluatie een herzien actieplan in.
De Commissie legt haar evaluatie van het actieplan voor aan de Raad en zendt ze toe aan het Europees Parlement.
De geëvalueerde lidstaat brengt verslag uit aan de Commissie en de Raad over de uitvoering van zijn actieplan tot de Commissie van oordeel is dat het actieplan volledig is uitgevoerd.
7.
Om na te gaan welke vooruitgang is geboekt bij de uitvoering van de aanbevelingen in verband met de ernstige tekortkoming, organiseert de Commissie uiterlijk één jaar na de datum van de evaluatieactiviteit een nieuw bezoek.
Het team stelt overeenkomstig artikel 20, lid 1, een verslag van het nieuwe bezoek op waarin de vooruitgang bij de uitvoering van de aanbevelingen van de Raad wordt beoordeeld en wordt geconcludeerd of de ernstige tekortkoming is verholpen.
De Commissie neemt bij uitvoeringshandeling een verslag aan van het nieuwe bezoek. Die uitvoeringshandeling wordt vastgesteld volgens de in artikel 30, lid 2, bedoelde onderzoeksprocedure. De Commissie dient het verslag van het nieuwe bezoek in bij de Raad.
8.
De Raad kan zich uitspreken over het verslag van het nieuwe bezoek en, waar passend, de Commissie verzoeken een voorstel in te dienen voor aanbevelingen voor corrigerende maatregelen om de in het verslag van het nieuwe bezoek genoemde aanhoudende ernstige tekortkoming te verhelpen. In dergelijke gevallen zijn de leden 6 en 7 van toepassing.
9.
Wanneer de Commissie van oordeel is dat het actieplan kan worden afgesloten, organiseert zij een controlebezoek en stelt zij de Raad in kennis van het resultaat van dat bezoek. De Commissie stelt ook het Europees Parlement ervan in kennis dat het actieplan kan worden afgesloten.
Op basis van het voorstel van de Commissie stelt de Raad, rekening houdend met het resultaat van het controlebezoek, een uitvoeringsbesluit vast tot goedkeuring van de afsluiting van het actieplan.