Einde inhoudsopgave
Toetsing van besluiten in het rechtspersonenrecht (IVOR nr. 89) 2012/2.5.4
2.5.4 Het Ontwerp Heemskerk
A.J.M. Klein Wassink, datum 14-05-2012
- Datum
14-05-2012
- Auteur
A.J.M. Klein Wassink
- JCDI
JCDI:ADS597383:1
- Vakgebied(en)
Ondernemingsrecht (V)
Voetnoten
Voetnoten
Wat de oorzaak van de langdurige onderbreking was, wordt voor een deel duidelijk uit de verzuchting in het verslag over de steeds wijzigende samenstelling van de commissies. Zie Belinfante 1929, p. 146. Dat bevordert slagvaardig optreden natuurlijk niet, maar ik acht het niet uitgesloten dat ook de minder goede gezondheid van Minister Nelissen heeft bijgedragen aan het oponthoud. Uit correspondentie over de het aan Nelissen verleende ontslag als Minister en zijn herbenoeming tot lid van de Hoge Raad is af te leiden dat hij leed aan wat wij nu een bum-out noemen. Deze correspondentie is afkomstig uit het geheim archief van het Kabinet der Koningin en was vanwege de gevoelige aard langer ontoegankelijk dan de gebruikelijke 75 jaar. Pas in januari 2011 werd deze informatie openbaar, zie NRC 4 januari 2011.
Belinfante 1929, p. 146-147 en p. 278-283, Voorlopig verslag van de commissie van Voorbereiding. In dit verslag waren de antwoorden van de Minister op vragen van de commissie opgenomen. Hierna zal ik dit verslag aanduiden als MvA 1925.
Na de behandeling van het ontwerp Nelissen hebben de werkzaamheden aan de herziening van het WvK geruime tijd stil gelegen. Pas in 1919 stuurde de commissie van voorbereiding een verslag aan de toenmalige Minister van Justitie Heemskerk.1 Alvorens het verslag te behandelen wilde Minister Heemskerk zich eerst beraden op de aan het ontwerp Nelissen ten grondslag liggende uitgangspunten. Om praktische redenen, dan hoefde er niet een volledig nieuw ontwerp te worden opgesteld, werd het Ontwerp Nelissen als uitgangspunt genomen voor het vervolg van de voorbereiding van de herziening van het WvK. Uit het verslag van de commissie bleek voorts dat de door de Staatscommissie 1879 geformuleerde uitgangspunten, ik noemde die al in § 5.2 van dit hoofdstuk, voor het Ontwerp Heemskerk mede tot uitgangspunt genomen zijn.2 Het voortborduren op het ontwerp Nelissen zou betekenen dat de daaraan ten grondslag liggende uitgangspunten zouden worden meegenomen in de verdere ontwikkeling van de herziening van het WvK. Uiteindelijk, uit de volgende paragrafen zal dat blijken, drukte Minister Heemskerk een eigen stempel op de voortgezette behandeling van de voorgenomen herziening van het WvK en daarmee op het WvK zoals dat uiteindelijk in 1929 zou worden ingevoerd. Vooral de uitwerking die door Minister Nelissen gegeven was aan de bescherming van de minderheid van de aandeelhouders ten opzichte van de meerderheid, werd in de voorstellen van Minister Heemskerk afgezwakt.