Grensoverschrijdende juridische splitsing van kapitaalvennootschappen
Einde inhoudsopgave
Grensoverschrijdende juridische splitsing van kapitaalvennootschappen (VDHI nr. 122) 2014/4.5.10.1:4.5.10.1 Niet-EU-staten
Grensoverschrijdende juridische splitsing van kapitaalvennootschappen (VDHI nr. 122) 2014/4.5.10.1
4.5.10.1 Niet-EU-staten
Documentgegevens:
mr. E.R. Roelofs, datum 01-04-2014
- Datum
01-04-2014
- Auteur
mr. E.R. Roelofs
- JCDI
JCDI:ADS439426:1
- Vakgebied(en)
Ondernemingsrecht / Europees ondernemingsrecht
Ondernemingsrecht / Rechtspersonenrecht
Deze functie is alleen te gebruiken als je bent ingelogd.
De vraag naar de toelaatbaarheid van grensoverschrijdende splitsing waarbij vennootschappen zijn betrokken die niet worden beheerst door het recht van een lidstaat van de EU, kan niet worden beantwoord aan de hand van de vrijheid van vestiging en de overwegingen in het Sevic-arrest en Vale-arrest. De vrijheid van vestiging werkt immers alleen binnen de interne markt van de lidstaten van de Europese Unie en de Europese Economische Ruimte en niet daarbuiten.
Ook andere landen binnen het Koninkrijk der Nederlanden dan Nederland, namelijk: Aruba, Curaçao en Sint Maarten, behoren niet tot de Europese Unie. Aruba, Curaçao en Sint Maarten hebben ieder hun eigen rechtsstelsel en vennootschapsrecht. De eilanden van de voormalige Nederlandse Antillen die per 10 oktober 2010 openbare lichamen van het land Nederland zijn geworden, namelijk: Bonaire, Saba en Sint Eustatius, maken vennootschapsrechtelijk gezien evenmin deel uit van Nederland (als land in Europa) en de Europese Unie. Hoewel uit de terminologie van de Rijkswet vrijwillige zetelverplaatsing van rechtspersonen blijkt dat het land Nederland per 10 oktober 2010 mede de openbare lichamen Bonaire, St. Eustatius en Saba omvat, hebben deze openbare lichamen (nog) wel hun eigen rechtsstelsel en hun eigen Burgerlijk Wetboek, hetgeen afgeleid is van het Burgerlijk Wetboek zoals dat tot 10 oktober 2010 op de Nederlandse Antillen gold (artikel 2 Invoeringswet openbare lichamen Bonaire, Sint Eustatius en Saba). Ook uit de redactie van de Wet op de formeel buitenlandse vennootschappen blijkt dat – wat betreft die wet – de openbare lichamen Bonaire, Sint Eustatius en Saba als afzonderlijke staten worden aangemerkt (artikel 1 lid 1 Wet op de formeel buitenlandse vennootschappen). Voor de beantwoording van de vraag of een grensoverschrijdende splitsing van een vennootschap beheerst door het recht van Aruba, Curaçao, Sint Maarten, Bonaire, Saba of Sint Eustatius mogelijk is, moet gekeken worden naar die afzonderlijke rechtsstelsels.