Handhaving van privaatrecht door toezichthouders
Einde inhoudsopgave
Handhaving van privaatrecht door toezichthouders (R&P nr. CA17) 2017/3.7.4:3.7.4 Verrekening
Handhaving van privaatrecht door toezichthouders (R&P nr. CA17) 2017/3.7.4
3.7.4 Verrekening
Documentgegevens:
mr. C.A. Hage, datum 01-12-2017
- Datum
01-12-2017
- Auteur
mr. C.A. Hage
- JCDI
JCDI:ADS442084:1
- Vakgebied(en)
Verbintenissenrecht / Algemeen
Toon alle voetnoten
Voetnoten
Voetnoten
Rb. Rotterdam, sector kanton, 11 maart 2011, Mediaforum 2011/7-8, m.nt. B.J.H. Braeken, p. 232-236. Zie voor bespreking par. 3.6.2, nr. 2.
Rb. Rotterdam 2 november 2011, ECLI:NL:RBROT:2011:BU4426, r.o. 4.11. Zie voor bespreking par. 3.7.3.
Hof Den Haag 3 april 2012, ECLI:NL:GHSGR:BZ0527.
Hof Den Haag 3 april 2012, ECLI:NL:GHSGR:BZ0527, r.o. 3.6.
Hof Den Haag 3 april 2012, ECLI:NL:GHSGR:BZ0527, r.o. 3.12.
Deze functie is alleen te gebruiken als je bent ingelogd.
Een ander rechtsmiddel om het teveel betaalde terug te krijgen zou verrekening kunnen zijn. Uiteraard moeten er dan nog wel verschuldigde bedragen openstaan waarmee verrekend kan worden. Artikel 6:127 BW is de wettelijke grondslag voor verrekening. Er dient sprake te zijn van wederzijdse vorderingen. In de zaak tussen Novec en Alticom1 overweegt de kantonrechter dat Novec bevoegd is geweest het bedrag te verrekenen. De ACM heeft geoordeeld dat het besluit civiel effect heeft en daarom leidt de beslissing tot aanpassing van de huurovereenkomst, aldus de kantonrechter. Het staat Alticom niet vrij om Novec meer in rekening te brengen dan het maximaal redelijke tarief dat door de ACM is vastgesteld. Het gaat echter om een maximaal redelijk tarief hetgeen impliceert dat het partijen wel vrij staat een lager tarief overeen te komen. Dit heeft tot gevolg dat de (overeengekomen) ingroeiregeling van kracht blijft.
Met de invoering van artikel 12.2 Tw is echter het accent van de geschilbeslechting verschoven. Het geschilbesluit komt niet in de plaats van de bepalingen uit het contract, maar partijen dienen naar aanleiding van het geschilbesluit de overeenkomst aan te passen en voor zover nodig opnieuw te onderhandelen. Dit lijkt in het kader van de prijsvaststelling neer te komen op maximale tarieven, met andere woorden een bovengrens. Dit blijkt ook uit de uitspraak van de civiele rechter in de zaak UPC/KPN.2 Het hof Den Haag komt in de zaak Novec tegen Alticom echter tot een ander oordeel dan de kantonrechter.3 Het hof overweegt dat de gevolgen van het geschilbesluit aan de civiele rechter zijn voorbehouden en niet rechtstreeks doorwerken in de overeenkomst.4 Ondanks het feit dat een geschilbesluit niet rechtstreeks doorwerkt, overweegt het hof Den Haag dat Novec bevoegd is tot verrekening van het teveel betaalde bedrag ten opzichte van het maximale redelijke tarief.5 Tegelijkertijd verwijst het hof partijen terug naar de onderhandelingstafel om over aanpassing van de overeenkomst te onderhandelen. Wellicht betreft het een praktische oplossing, maar juridisch zuiver is zij niet. De ACM stelt het maximale tarief vast en partijen dienen over een redelijk tarief vervolgens weer te onderhandelen. De vraag is natuurlijk hoe realistisch het is dat partijen een prijs onder het maximaal redelijke tarief overeenkomen. Ik ben echter van mening dat het exact te verrekenen bedrag nog niet bepaald kan worden, zolang partijen niet alsnog een redelijke prijs zijn overeengekomen.