Einde inhoudsopgave
De faillissementspauliana (O&R nr. 75) 2012/3.2.3.2
3.2.3.2 Vernietiging van een samenstel als zodanig is niet mogelijk
mr. R.J. van der Weijden, datum 26-10-2012
- Datum
26-10-2012
- Auteur
mr. R.J. van der Weijden
- JCDI
JCDI:ADS378337:1
- Vakgebied(en)
Insolventierecht / Faillissement
Voetnoten
Voetnoten
Zie hierover § 3.2.4 van hoofdstuk 5. Het omgekeerde geval is ook mogelijk. Een rechtshandeling die op zichzelf beschouwd tot benadeling van schuldeisers leidt kan niet worden vernietigd als deze deel uitmaakt van een samenstel van rechtshandelingen dat als zodanig geen benadeling van schuldeisers tot gevolg heeft gehad, zie § 5 van hoofdstuk 5.
Anders Wessels 2010, nr. 3054 en Westrik en Van Dooren 2011, p. 246-254. Wellicht ook Van Boom 2008, p. 731. Ook in de (lagere) rechtspraak komt men een dergelijke benadering zo nu en dan tegen, zie HR 30 april 1931, NI 1931, p. 1275 e.v. (Burghgraef/ Zeven q.q.); HR 18 december 1992, N11993, 169 (Kin/Emmerig q.q.); Rb. Groningen 17 augustus 1993, V-N 1994/434; Rb. 's-Hertogenbosch 17 juli 1998, JOR 1998/156; Hof Leeuwarden 9 december 1998, V-N 1998/8.26 en Hof Arnhem 9 september 2003, NIP 2003, 61. Er wordt dan ook wel gesproken van de vernietiging van een 'transactie', 'constructie' of 'complex van (rechts)handelingen'.
Met betrekking tot de faillissementspauliana wordt met een 'samenstel van rechtshandelingen' veelal de situatie bedoeld waarin bij het beantwoorden van de benadelingsvraag niet alleen naar de gevolgen van één bepaalde rechtshandeling mag worden gekeken, maar ook rekening moet worden gehouden met de gevolgen van andere rechtsfeiten c.q. rechtshandelingen. Een bekend voorbeeld hiervan is het geval waarin de schuldenaar voor een reële prijs een goed aan een van zijn schuldeisers verkoopt en levert, en vervolgens de ontvangen koopsom aanwendt om een opeisbare schuld aan die schuldeiser te betalen. Vernietiging van de betaling zal dan veelal niet mogelijk zijn vanwege de strenge eisen die art. 47 Fw aan de vernietiging van verplicht verrichte rechtshandelingen stelt. Vernietiging van de koopovereenkomst op grond van art. 42 Fw lijkt op het eerste gezicht evenmin mogelijk, omdat de koopovereenkomst op zichzelf beschouwd niet tot benadeling van schuldeisers heeft geleid. Indien bij de vraag of de koopovereenkomst tot benadeling van schuldeisers heeft geleid echter ook het nadeel van de betaling mag worden meegenomen, dan is een succesvol beroep op de faillissementspauliana onder omstandigheden toch mogelijk.1 De koopovereenkomst en de betaling worden dan tezamen ook wel aangeduid als een 'samenstel van rechtshandelingen'.
Dat bij de benadelingsvraag met de gevolgen van het gehele samenstel van rechtshandelingen rekening moet worden gehouden, betekent mijns inziens niet dat dit samenstel ook als zodanig kan worden vernietigd.2 Een dergelijke vernietigingsmogelijkheid zou tot onnodige complicaties leiden bij de toepassing van de faillissementspauliana. Bestaat een samenstel van rechtshandelingen zowel uit onverplicht als verplicht verrichte rechtshandelingen van de schuldenaar, dan zou bijvoorbeeld niet duidelijk zijn of het regime van art. 42 Fw of dat van art. 47 Fw van toepassing is. Daarnaast zouden problemen ontstaan in gevallen waarin bij de verschillende rechtshandelingen van de schuldenaar niet dezelfde partijen betrokken zijn. Stel bijvoorbeeld dat de schuldenaar in het hiervoor gegeven voorbeeld niet een schuld aan de koper, maar een schuld aan een andere schuldeiser zou hebben betaald uit de ontvangen koopsom. De vraag rijst dan ten aanzien van wie - de koper en/of de betaalde schuldeiser - (naast de schuldenaar) de subjectieve criteria van art. 42 of 47 Fw gelden. Zijn de onderscheiden rechtshandelingen niet op hetzelfde moment verricht, dan is bovendien onduidelijk welk moment beslissend is voor de vraag of aan het toepasselijke criterium is voldaan. Ten slotte is onzeker wie - de koper en/of de betaalde schuldeiser - in geval van een geslaagd beroep op de faillissementspauliana gehouden is hetgeen hij van de schuldenaar heeft ontvangen aan de curator terug te geven.