Einde inhoudsopgave
De faillissementspauliana (O&R nr. 75) 2012/1.4
1.4 Afbakening van het onderzoek
mr. R.J. van der Weijden, datum 26-10-2012
- Datum
26-10-2012
- Auteur
mr. R.J. van der Weijden
- JCDI
JCDI:ADS379584:1
- Vakgebied(en)
Insolventierecht / Faillissement
Voetnoten
Voetnoten
De minister is niet gebleken van tekortkomingen in de Faillissementswet die rechtvaardigen dat wordt overgegaan tot een complete renovatie. In het huidige tijdsgewricht en investeringsklimaat acht hij een stabiel wettelijk kader, en daarmee rechtszekerheid, bovendien belangrijker dan het vooruitzicht van een fundamentele herziening. Wel heeft de minister aangegeven dat concrete ervaringen in de toekomst aanleiding kunnen geven tot aanpassingen in de Faillissementswet. (Onder meer) INSOLAD zal worden uitgenodigd hieromtrent suggesties te doen, zie Aanhangsel Handelingen II, 2010/11, nr. 1014.
De bestaande regeling van de faillissementspauliana staat in dit onderzoek centraal. Toch wordt ook aan de regeling van de faillissementspauliana uit het op 1 november 2007 aan de minister aangeboden Voorontwerp Insolventiewet aandacht besteed. Deze regeling wijkt op bepaalde punten sterk af van die van art. 42 e.v. Fw. Hoewel het Voorontwerp Insolventiewet in zijn huidige vorm hoogstwaarschijnlijk nooit de status van wet zal bereiken,1 is het vanwege de inspiratie die hieruit kan worden geput bij mogelijke wijzigingen van de Faillissementswet in de toekomst toch interessant dit voorontwerp in het onderzoek te betrekken.
De actio Pauliana buiten faillissement (art. 3:45 e.v. BW) en de zogeheten Peeters q.q./Gatzen-vordering worden in dit onderzoek slechts op onderdelen behandeld. Ondanks de sterke gelijkenissen met de faillissementspauliana, is een bespreking van deze instrumenten voor het kunnen beantwoorden van de onderzoeksvraag niet van doorslaggevend belang. Dit laat echter onverlet dat een bespreking van de actio Pauliana buiten faillissement en de Peeters q.q./Gatzen-vordering op bepaalde punten kan bijdragen aan de gedachtevorming met betrekking tot de faillissementspauliana en een beter inzicht geeft in de ontwikkeling die de faillissementspauliana in de loop der jaren heeft doorgemaakt. Het onderzoek beperkt zich tot het Nederlandse recht. Gelet op de doel- en probleemstelling van het onderzoek ligt een vergelijking met buitenlandse rechtsstelsels minder voor de hand. Wel bevat het proefschrift op meerdere plaatsen een zogeheten interne rechtsvergelijking, bijvoorbeeld die tussen de bestaande regeling van de faillissementspauliana en de regeling van de faillissementspauliana zoals voorgesteld in het Voorontwerp Insolventiewet.